05.12.2017

Otvorena izložba "Duša od stakla i snaga poteza"



Izložba "Duša od stakla i snaga poteza", Jelene Milošević Jovanović i Zorana Jovanovića Dobrotina otvorena je večeras u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.
 
Postavku čine unikatno oslikani komadi stakla, od kojih se većina prvi put pojavljuje pred beogradskom publikom,
 kao i 15 izabranih dela autora Zorana Jovanovića Dobrotina, koja predstavljaju svojevrstan omaž umetnice preminulom suprugu.
 
Na otvaranju se moglo čuti da nas, baveći se oslikavanjem pomenutih predmeta, autorka uvodi u svojevrsnu ornamentalnu percepciju sveta, koja doseže do živopisnih fresaka naših srednjovekovnih crkava i manastira, čije korene pronalazimo u Vizantiji. Spajajući duhovne i materijalne niti, čulo se, nastaju floralni i geometrijski motivi,  vinjete i prepleti koji dominiraju nad staklenom osnovom čineći predmete ekspresivnijim i dominantnijim.
 
Obraćajući se u ime organizatora izložbe publici, u kojoj su bili i predstavnici ambasada, kulturnog i javnog života, kao i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, direktor Medija centra "Odbrana", pukovnik Stevica Karapandžin poželeo im je dobrodošlicu u, kako je istakao, Ratnički dom, kuću srpskog vojnog etosa.
 
- Veliko prisustvo publike večerašnjem događaju dokazuje da ono čemu večeras prisustvujemo nije svakidašnje, istakao je pukovnik Karapandžin i dodao sa je svojim saradnicima, nakon što su se uverili o kakvoj je autorki reč,  godinu i po dana živeo za ovaj trenutak.
 
 - Trenutak svedoči ostvarenje nečijih želja i svojevrsni je omaž suprugu Zoranu Jovanoviću Dobrotinu, a kada za koji trenutak uđemo u Veliku galeriju, biće to prozor u večnost, u kojoj ćemo ponovo videti zajedno Jelenu i Zorana, i biće to ikona u kojoj ćemo večeras svi biti zajedno u večnosti - rekao je direktor Medija centra "Odbrana".
 
Autorka izložbe Jelena Milošević Jovanović nije želela da govori o postavci, za koju je rekla da govori sama za sebe, već je iskoristila priliku da zahvali Medija centru "Odbrana", "i svim divnim ljudima koji u njemu rade", na organizaciji događaja, ali i svima koji su joj dali "vetar u leđa da izložba dobio oblik kakav je želela".
 
- Hvala i svim divnim prijateljima koji su večeras sa nama, kako bi podelili sa mnom ove divne trenutke.  Moja izložba će govoriti sama za sebe i neću vam ništa reći sem da je staklo krhko taman kao i ženska duša, ali vi znate da mi možemo biti mnogo jake, tako da je to staklo nekad i prevara. Duša ženska i snaga muška - uvek su jedan suživot i tako treba da ostane - rekla je autorka koja je na kraju izložbu posvetila dragim ljudima koji više nisu sa nama, kao i suprugovoj i svojoj porodici, koja je svih godina pratila i podržavala u njenim projektima.
 
Otvarajući izložbu Anita Panić, dokumentarista, pisac i televizijski autor, istakla je da je u vremenu sumorne svakodnevice i poljuljanih vrednosti, kao hleb nasušni potrebna umetnost, za koju se hvatamo kao za slamku spasa.
 
Govoreći o biografiji Jelene Milošević koja, posle dužeg boravka u inostranstvu i izložbi u Johanesburgu i Pretoriji, ponovo izlaže u Beogradu, ona je istakla da je autorka svoj umetnički izraz ostvarila ne samo u slikama, oslikanim predmetima od stakla i ikonama, već i u dizajnu enterijera.
 
- Izloženi eksponati Jelene Milošević Jovanović koje ćete večeras videti u divnoj Galeriji Doma Vojske Srbije, jesu svećnjaci, boce, čaše, ručno duvana staklena jaja, impresivna lampa u obliku piramide, kao i dva paravana od stakla oslikana u nekoliko nijansi zlatne, bronzane i srebrne niti, rađene u vizantijskoj tehnici, a izložbu upotpunjuju i odabrana platna njenog nedavno preminulog supruga koja su nastala tokom njihovog zajedničkog života i rada u ateljeu na Starom sajmištu.
 
- Te upečatljive niti zlatne srebrne i drugih jarkih boja koje autorka utiskuje u staklo, otkrivaju nam tajanstveni svet Jelene Milošević, svet ispunjen filigranskim pokretima kičice, nežnošću umetničke duše i vere da ljubav uvek postoji - rekla je Anita Panić.
 
Mnoge poznate ličnosti, među kojima su i  Princ Albert od Monaka, Nelson Mandela, gospodin i gospođa Klinton, Opra Vinfri, i gospođa Madlena Cepter poseduju u svojim kolekcijama Jelenine radove.
 
Izložba će biti otvorena u Velikoj galeriji Doma Vojske do 27. decembra.
 
photoFOTO GALERIJA