07.12.2017

Akademija „Kolubarska bitka – od ambisa do trijumfa“ u Domu Vojske Srbije



Akademija „Kolubarska bitka – od ambisa do trijumfa“, u organizaciji udruženja „Srbski Svetionik“ održana je večeras u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Ideja organizatora je da ovim događajem sačuvaju sećanje na vojnike Kraljevine Srbije, koju su svojom žrtvom u jesen 1914. godine odbranili otadžbinu i narod.

U svečanoj akademiji učestvovali su istoričar Milosav Nedić, etno stvaralac i zdravičar šumadijskog kraja Dragiša Simić iz Mionice, publicista i glumac koji je večeras oživeo lik Živojina Mišića – Mića Živojinović, Milan Čučković iz udruženja „Srbski Svetionik“, ansambl Kosovski Božuri, Miloš Bogdanović koji je recitovao pesmu „Srbski sin Mišić Živojin“, Milan Kovačević guslar i recitatori Siniša Rudan i Jelena Popović.
 
Posle Himne Srbije, u izvedbi Milice Barać, prisutnima se u ime organizatora obratio Milan Čučković koji je govorio o aktivnostima Udruženja i najavio četvrti Kolubarski marš.
 
Potom je Dragiša Simić kazivao zdravicu srpskog domaćina o srpskoj tradiciji, da bi zatim nastupio Ansambl Ratislav Blagojević i Gledanice koji je izveo kompoziciju „Ovo je Srbija“.
 
Istoričar  Milosav Nedić je u segmentima govorio o Kolubarskoj bici.

- Posle dva balkanska, iscrpljujuća rata, Srbiji se ne slučajno nameće Prvi svetski rat u najnepovoljnijem trenutku za nju. Bez materijalne spreme, bez artiljerijske municije, bez pušaka, objašnjava istoričar i dodaje da je Kolubarska bitka najvažniji okršaj srpske i austro-ugarske vojske u Prvom svetskom ratu, koja je jedinstvena po tome da je vojska kojoj je bio predviđen potpuni slom prešla u kontranapad i ostvarila ubedljivu pobedu.

U pauzama kazivanja o Kolubarskoj bici nastupili su Milan Kovačević koji je na guslama otpevao pesmu o Velikom ratu, a potom su Kosovski Božuri izveli pesme „Tamo daleko“ i „Vidovdan“.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
photoFOTO GALERIJA