15.12.2017

Izložba „Velikani naše slavne prošlosti“



U Maloj sali Doma Vojske otvorena je izložba „Velikani naše slavne prošlosti“ u organizaciji Saveza udruženja potomaka ratnika 1912-1920.“, na kojoj su predstavljena dela članova Likovne sekcije Saveza „Mihailo Milovanović“. Njihovo raznovrsno likovno stvaralaštvo na temu bitaka iz balkanskih i Prvog svetskog rata prezentovano na novootvorenoj izložbi predstavlja vrhunac rada Sekcije čiji je zadatak da promoviše herojsku prošlost i borbu za slobodu srpskog naroda.

U ime Medija centra, veliki broj gostiju na otvaranju izložbe, uglavnom umetnika i članova Saveza udruženja, pozdravila je najpre galerista Jelena Knežević koja je istakla da se u Maloj galeriji redovno susreću umetnost, tradicija i stvaralaštvo. Samo ove godine organizovane su 24 izložbe sa više od 30 hiljada posetilaca.

- Naše izložbe, organizovane u Maloj sali, izazivale su veliko interesovaljnje ljubitelja umetnosti, ali i poštovalaca slobodarske prošlosti našeg naroda. Od samog osnivanja u Domu vojske, Mala galerija je pokazivala poseban afinitet prema udruženjima i savezima u čijem su okrilju likovne sekcije koje promovišu amaterizam i ljubav prema umetnosti, rekla je načelnica galerije, Jelena Knežević, najavljujući i niz projekata za sledeću godinu u kojoj obeležavamo proboj Solunskog fronta i završetak Prvog svetskog rata.

Ističući da je dugogodišnji zadatak umetnika angažovanih u Likovnoj sekciji Saveza udruženja potomaka ratnika 1912 do 1920. godine afirmacija slavne prošlosti srpskog naroda, predsednica Likovne sekcije, Biljana Stevanović, najavila je izdavanje monografije u kojoj će biti prikazana najbolja dela umetnika koji već decenijama čine srž Sekcije osnovane u krilu Saveza udruženja.

Svečanim i inspirativnim rečima izložbu je otvorio predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine Ljubisav Marković koji je naglasio požrtvovanje umetnika rešenih da se oduže precima i upoznaju potomke sa herojstvom ratnika koji su za slobodu i opstanak naroda uvek znali da stanu na branik otadžbine.

Obeležavajući 15. decembar, dan kada je, posle pobedonosne Kolubarske bitke 1914. godine, srpska vojska oslobodila Beograd, Savez udruženja potomaka ratnika 1912-1920. javnosti je predstavio i svojevrstan izdavački poduhvat, odnosno dela svojih članova, pesnika, pisaca, prozaista i esejista, koja su, uglavnom u izdanju udruženja, objavljena ove godine na temu oslobodilačke prošlosti srpskog naroda.