25.12.2017

Promocija knjige „Kontinuitet Hladnog rata“



Promocija knjige Kontinuitet Hladnog rataU Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je predstavljena nova knjiga dr Srđe Trifkovića „Kontinuitet Hladnog rata – međunarodni odnosi početkom 21 veka“, u izdanju „Geopolitike“.

O knjizi su govorili recenzenti prof. dr Nenad Kecmanović i prof. dr Milomir Stepić, Slobodan Erić u ime izdavača i autor.

Prema rečima profesora Kecmanovića, autorova promptna reagovanja, analize, komentari i eseji o ovom značajnom događaju na globalnoj političkoj sceni predstavljaju uzor poznavanja političke teorije istorijskog konteksta, izvrsne obaveštenosti, jasnog stava i lepog stila.

- Knjiga je nevelika po obimu ali ambiciozna po tome što je epohalne promene u svetskoj politici, na razmeđu dva milenijuma, autor uspeo da uhvati u nekoliko kritičnih tačaka, pojasnio je Kesmanović.

Profesor Stepić istakao je da je danas sve manje istraživača u društvenim naukama koji su sposobni da odmah prepoznaju pojavu i njene uzroke.

Promocija knjige Kontinuitet Hladnog rata- Sposobnih da joj daju adekvatno ime, da prouče proces dok je još u tekućem stanju i da ukažu na njegove moguće posledice ne čekajući takozvanu istorijsku distancu posle koje postane svima sve jasno, ali bude kasno. Srđa Trifković  jedan je od tih „poslednjih mohikanaca“, rekao je Stepić.

Slobodan Erić je prisutnima na promociji govorio o najnovijoj Trifkovićevoj knjizi, ali i o ostalim njegovim delima govoreći da su u skoro svim glavna tema međunarodni odnosi. Erić smatra da je autor nesumnjivo jedan od najboljih poznavalaca savremenih međunarodnih odnosa, ne samo kod nas nego i u svetu, i da, nažalost, u našoj akademskoj javnosti nije dovoljno vrednovan njegov naučni doprinos.

Autor knjige „Kontinuitet Hladnog rata – međunarodni odnosi početkom 21 veka“ konstatuje da su savremeni geopolitički procesi hronično nestabilni, nepredvidivi i suočeni sa opasnošću od nekontrolisane eskalacije sa dalekosežnim posledicama. Hladni rat se nastavlja, ali sada sa dodatnim akterima, inoviranim instrumentima, širim teritorijalnim okvirima i opasnijim posledicama.
 
photoFOTO GALERIJA