10.01.2018

Promovisana knjiga "Ratničke tradicije Srba"



Promocija knjige „Ratničke tradicije Srba“ autora, generala u penziji prof dr Đorđa Stanića, organizovana jedanas u Atrijumu beogradskog Doma Vojske Srbije.
 
O studiji čija je tema negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, osim autora, govorili su urednici izdanja, pukovnik u penziji i predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. Ljubomir Marković, kao i penzionisani generali - potpredsednik SUBNOR-a, dr Branislav Popović, i recenzent prof dr Radislav Radinović.
 
Na promociji se moglo čuti da je ta naučno - teorijska studija, značajna za  vaspitavanje i obrazovanje novih  generacija, prvenstveno namenjena mladima u Vojsci Srbije, te da obuhvata oslobodilačke ratove Srbije u periodu od 1804. godine, Prvog srpskog ustanka i početaka srpske revolucije, do kraja NATO agresije 1999. godine.
 
Autor, prof. dr Đorđe Stanić je, izrazivši zadovoljstvo prisutnim „mozaikom“ različizih generacija na promociji, zahvalio svima koji su pomogli da njegov rad ugleda svetlost dana i istakao da je tema kojom se bavio veoma kompleksna, prevashodno s ideološko-političkog stanovišta.
 
- Tu pre svega mislim na delove koji se odnose na vreme Drugog svetskog rata, gde su mnogi isticali da smo u tom periodu imali dva domaća pokreta otpora, koji su vodili i građanski rat. Ja to tako nisam video, niti mi je neko pružio valjane dokaze za to, ali zato ima mnogo dokaza kakvu je ulogu u tom sukobu odigrao četnički pokret – rekao je autor i dodao da je istina svetinja, i da se ne sme prećutati, koliko god da može da zaboli.
 
On je posvedočio da su mnogi izneli stav kako je, pišući studiju, otvorio „pandorinu kutiju“, i da za neke istine „još nije vreme“, ali da se na to nije obazirao, iako je znao kolike ideološko-političke razlike i dalje postoje među nama.
 
- U knjizi sam sugerisao i na petnaestak opasnosti koje su prisutne, među kojima je i mitomanija, kojoj smo kao narod izuzetno skloni, baš kao i preterivanju za kojim nema potrebe jer je isuviše dokazano svetlih tradicija iza nas, da bismo glorifikovali baš sve što nam je srcu drago, istakao je autor.
 
Recenzent studije „Ratničke tradicije Srba“,prof dr Radislav Radinović. istakao je da je autor dokazao da je kompetentan za tako složenu i inspirativnu temu i, kao posebno važano, naglasio Stanićev pristup koji „mladima približava najznamenijitije događaje i ličnosti iz istorije“, ali i afirmiše dokazane vrednosti u srpskom narodu – hrabrost, patriotizam, lični primer, humanost..  
 
Radinović smatra pozitivnim to što je autor izbegao „etnocentrizam“, i izuzetno odmereno i objektivno piše o svom narodu, kao i činjenicu da je u knjizi veoma uspešno ilustovao značaj ratnih spomenika i govorio na pravi način o „našim manjkavostima u negovanju kulture sećanja“.
 
Pukovnik u penziji, predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. Ljubomir Marković, Stanićevu knjigu je nazvao – bukvarom za đake koji žele da budu verni sledbenici svojih hrabrih predaka i preporučio je svim organizacijama koje neguju patriotsku tradiciju svog naroda.
 
- Knjiga nosi i afirmiše moralne i patriotske vrednosti i svedoči da je svaka vojska, iza koje stoji narod i moralna snaga, nepobediva.
 
Delo je preporučio i potpredsednik SUBNOR-a, dr Branislav Popović, koji je više govorio o autoru, za koga je rekao da zavređuje poštovanje, a da njegov rad nosi neupitnu vrednost.

 General Stanić  je decenijama radio kao profesor u vojnim školama, istraživač  je i član više  ratničkih udruženja- udruženja starih ratnika, ratnih dobrovoljaca 1912-1918 Srbije, SUBNOR-a i udruženja boraca i potomaka Šeste ličke proleterske divizije „Nikola Tesla“, pa je imao mogućnosti da lično, iz iskustva i u praksi zapazi pozitivne i negativne strane procesa negovanja ratničkih tradicija. Ovakva saznanja motivisala su ga da napiše prvu studije iz ove oblasti  zasnovanu na naučno-teorijskim temeljima i na metodičko aplikativnim rešenjima.

 
photoFOTO GALERIJA