11.01.2018

Otvorena izložba "Priča o dvoje umetnika"



Nova sezona u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije započela je izložbom  „Priča o dvoje umetnika: Ljubica Cuca Sokić (1914–2009) i Bogdan Šuput (1914–1942)”, iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada. Na otvaranju je, ispred Medija centra „Odbrana”, prisutne pozdravila načelnik galerije, viši kustos Jelena Knežević. Ona je ukazala na veoma plodnu saradnju koja je od 2011. godine ostvarena sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog.

Ova izložba, autorke Marte Đemarti, kustosa pomenute Spomen-zbirke, kako je rekla Jelena Knežević, predstavlja podsećanje na dvoje umetnika, prijatelja, a realizovana je povodom obeležavanja 75 godina od smrti Bogdana Šuputa, stradalog u Novosadskoj raciji 23. januara 1942. godine.

Postavka u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije obuhvata oko 50 umetničkih dela i neke od ličnih premeta dvoje umetnika, koji se čuvaju u Spomen-zbirci, a prikazuje njihove životne i stvaralačke paralele.
Ispred Spomen-zbirke Pavla Beljanskog govorila je mr. Milana Kvas vd. upravnika. Ona je rekla da je reč o gostujućoj izložbi i istakla da su na njoj predstavljeni radovi koji se čuvaju u njihovoj Velikoj likovnoj zbirci, fondu koji egzistira paralelno sa kolekcijom Pavla Beljanskog.

Govoreći o ovoj izložbi u Domu Vojske Srbije, mr Milana Kvas je rekla da su imali za cilj da prikažu prijateljstvo Ljubice i Bogdana, koje je trajalo sve do njegove tragične pogibije 1942. godine. Rođeni su iste godine, ista su generacija, školovali su se u Umetničkoj školi u Beogradu, zajedno su jedno vreme boravili u Parizu, 1939. godine su prvi put zajedno nastupali u tom gradu na izložbi jugoslovenskih umetnika, a bilo je značajno njihovo delovanje u okviru Grupe Desetorica.

Pavle Beljanski je u svoju kolekciju uvrstio četiri slike Ljubice Sokić, dok je nabavka dela Bogdana Šuputa za kolekcionara ostala neispunjena želja. Poštujući tu želju, a negujući lepo sećanje prema Bogdanu, Ljubica Sokić je u dva navrata poklanjala Spomen-zbirci Pavla Beljanskog dela Bogdana Šuputa i ona danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva.

  Autorka izložbe, Marta Đemarti, rekla je da u Spomen-zbirke  imaju 40  dela Ljubice Sokić i 32 rada Bogdana Šuputa, a ona je napravila selekciju koju je koncipirala tako da prikaže njihovo prijateljstvo i neke njihove zajedničke tačke boravka  – u Beogradu, Parizu, i u radu Grupe Desetorica, sa kojom su oboje izlagali 1940. u Beogradu i Zagrebu.

 Marta Đemarti istakla je da su na izložbi prikazani i njihovi lični predmeti, poput slamnatog šešira Cuce Sokić, njene palete, četkice, tube za boje, ali i Bogdanova pločicu iz logora u Austriji u koji je bio interniran 1941. godine. Tragičnom igrom sudbine, kada je pušten iz logora, svojevoljno je došao u Novi Sad i nekoliko meseci kasnije tu je i nastradao.

Izložba koju je danas otvorila mr. Milana Kvas premijerno je bila prikazana u Galeriji Kuće Vojnovića, Kulturnog centra u Inđiji, tokom 2017. godine, a u Domu Vojske Srbije biće otvorena do kraja januara.

Na otvaranju izložbe mr Milana Kvas uručila je zahvalnice dragim saradnicima Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2017. godinu – Medija centru „Odbrana”, Galeriji SANU, Narodnoj biblioteci Srbije, Muzeju Srpske pravoslavne crkve i saradniku Zbirke Miomiru Gataloviću.
 
photoFOTO GALERIJA