16.01.2018

Promovisana knjiga "Napred u otadžbinu- proboj Solunskog fronta"



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je održana promocija knjige „Napred u otadžbinu – proboj Solunskog fronta“, autora Žike Živulovića Serafima, koju su predstavili Medija centar „Odbrana“ i izdavačka kuća „Interpres“.

Reč je o prvom u nizu događaja u okviru obeležavanja velikog jubileja veka od proboja Solunskog fronta 1918. godine, koji će u godini pred nama biti obeležen različitim kulturnim i istorijskim sadržajima.

Knjiga sagledava epohu Prvog svetskog rata kroz prizmu književne i istorijske ravnoteže, a pre skoro trideset godina doživela je najveći čitalački uspeh, iako su se istoričari i književnici prema ovoj knjizi ponašali indiferentno.
Govoreći o značaju dela, domaćin i jedan od recenzenata direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin istakao je da se, u godinama kada obeležavamo stogodišnjicu rata, u žižu interesovanja vraćaju mnoge velike ličnosti iz tog perioda, od kojih su neke uvek bile tu među nama, neke smo zaboravili, a velikog broja se, usled spleta istorijskih okolnosti, nismo ni sećali ili smo ih namerno i neznalački zapostavljali.

- U ovoj knjizi, autor ne samo što samo izuzetnim pripovedačkim stilom, hronološki, opisuje mnoge značajne događaje, bitke, zanimljivosti i anegdote, počev od boravka srpske vojske na Krfu 1916. pa do oslobođenja Beograda 1918. godine, već neprekidno pominje i veliki broj neposrednih učesnika, uslovno rečeno malih i nepoznatih ljudi, vojnika, podoficra i nižih oficira, pa su mnogi saznali detalje o svojim precima upravo iz redova ovog dela – naglasio je direktor Medija centra „Odbrana“ dodajući da je to od posebnog značaja danas kada više nema živih učesnika i svedoka Velikog rata.

Prema rečima pukovnika Karapandžina, sa vremenske distance od jednog veka, od neprocenjivog značaja je ispravno razmatranje pitanja koja se odnose na Prvi svetski rat, a način kako se budemo odnosili prema njemu kroz naredna stoleća, predstvaljaće temelje jednog novog pravilnog odnosa.

Na današnjoj promociji okupljenima su se obratili i Milovan Vitezović, književnik, Radovan Kalabić, književnik i Mirko Mrkić Ostroški, izdavač, a odlomke iz knjige kazivala je dramska umetnica Biljana Đurović.

Žika Živulović Serafim, novinar, publicista i književnik rođen je 1925. u Mirovu podnožju Rtnja. Od 1958. godine radio je u listu „Politika“, u kome je sve do penzije, objavljivao svoje reportaže. Neumoran u pisanju, objavio je oko tri hiljade reportaža, tri knjige humoreski, komedije koje su izvođene u jugoslovenskim pozorištima, a bavio se i istorijom Srbije 19. i 20. veka i iz te oblasti objavio je 36 feljtona i nekoliko knjiga. Umro je u Beogradu 2001. godine u 77. godini života.
 
photoFOTO GALERIJA