18.01.2018

Promovisana knjiga „Miloševo naseobina udovica“



U Domu Vojske Srbije predstavljena je knjiga „Miloševo naseobina udovica“ autora Miloša Meljanca u izdanju „Prometeja“. Više od 75 godina nakon zločina počinjenog 1. novembra 1942. godine nad srpskim kolonistima iz Dalmacije, naseljenim posle Prvog svetskog rata u okolini Kruševa u Makedoniji, javnost je saznala za njihovu tragičnu sudbinu. Od profesora dr Verana Stančevića recenzenta knjige saznali smo da su svedočenja potomaka zverski pobijenih muškaraca, objavljeni u tragičnoj priči Miloša Meljanca, kao i istina da čovek tako nešto može da učini drugom čoveku, bez obzira na veru, nacionalnost, političko opredeljenje ili ideologiju, više materijaln za psihologe i psihijatre, nego za istoričare, sociologe, politikologe, pisce, ili političare.

Tragično je šta čovek sve može da učini čoveku. Mnogo je svedočanstava o ratnim zločinima, ali da komšija komšiji učini ono što su učinili 1942. godine  makedonski dželati svojim srpskim poznanicima, prevazilazi i najcrnju maštu, rekao je dr Stančević, dok je autor Miloš Meljanac naglasio da i danas, posle više od 75 godina makednska javnost malo zna i pogrešno tumači događaj s kraja 1942. godine kada je devet meštana sela Miloševo kraj Kruševa pobijeno samo zbog pripadnosti srpskom narodu.

Najviše boli ćutanje, rekao je Meljanac, ističući da su dželati, po završetku Drugog svetskog rata prešli na stranu pobednika i nastavili s tlačenjem srpskih udovica i tridesetoro direktnih potomaka zverski pobijenih Miloševčana.