23.01.2018

Svečani prijem povodom Dana Medija centra "Odbrana"



U Domu Vojske Srbije danas je povodom predstojećeg Dana Medija centra „Odbrana“ priređen je prijem za saradnike istoimenog magazina kao i sadašnje i bivše zaposlene koji su svojim radom doprineli tradiciji i usprehu te ustanove.

Pozdravljajući prisutne, direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin istakao je da se kuća na čijem je čelu u godini za nama nastojala da bude dostojan čuvar tradicije časopisa „Ratnik“.

–Objavili smo u prošloj godini 23 broja magazina „Odbrana“, medijski smo ispratili u proseku četiri događaja dnevno, realizovali 115 službenih putovanja van garnizona, objavili 135 knjiga i časopisa, izradili 400 grafičkih rešenja za 125 događaja, a u Domu Vojske Srbije realizovano je 359 događaja , rekao je pukovnik Karapandžin predstavljajući postignute rezultate kuće na čijem je čelu.

Prema njegovim rečima, pre tri godine poseta Domu Vojske Srbije u Beogradu na godišnjem nivou bila je 60 hiljada, pre dve godine 80 hiljada, a u 2017. godini rekordnih 90 hiljada. Najveći broj tih posetilaca, navodi on, obilazili su postavke u Galeriji Doma, ali i druge sadržaje, poput književnih večeri.

–Kolektiv Medija centra „Odbrane“ čine profesionalci, ljudi u potpunosti predani poslu, koji istrajno, iz godine u godinu rade na ostvarivanju tako važne veze vojske i naroda. Vođeni ključnim graničnicima našeg bitisanja, časopisom „Ratnik“, kao idejnim ishodištem vojne pisane reči i tako važne, i preko potrebne, vojne misli i Ratničkim domom kao vrednosnim uporištem, živim spomenikom srpske ratne slave, svaki dan ulažemo u reafirmaciju mesta i uloge ove ustanove  i time, između ostalog, dajemo doprinos i duhovnoj i moralnoj obnovi naše vojske, rekao je direktor Medija centra „Odbrana“, istakavši nastojanje da Dom Vojske Srbije ponovo bude dom svih pripadnika Vojske Srbije.

On je istakao da nova edicija „Ratnik“ ima za cilj da sakupi i sačuva naša savremena ratna iskustva i povežu sa iskustvima predaka kako bi ta celina uspostavila kontinuitet srpske vojne misli.

U prethodnoj godini Medija centar „Odbrana“ uspeo je da odgovori svim zahtevima koji su pred njega postavljani. O tim postignućima danas ne bi bilo moguće govoriti bez pomoći mnogobrojnih saradnika kojima se danas ta kuća odužila zahvalnicama i Plaketama.

Direktor Medija centra „Odbrana“ uručio je zahvalnice saradnicima koji su govorili na tematskim tribinama koje su prvi put održane na štandu Ministarstva odbrene i Vojske Srbije na 62. Međunarodnom sajmu knjiga, a koje su imale za cilj da daju odgovre na aktuelna bezbednosna i nacionalna pitanja. Među govornicima su bili pomoćnik ministra za politiku odbrane general-major Milan Mojsilović, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova ambasadoru Branimiru Filipoviću, načelniku Uprave za obaveze odbrane pukovniku Draganu Kotarliću i mnogim drugim saradnicima bez čijeg učešća tribine ne bi na tako studiozan način obradile goruća pitanja današnjice.

Zahvalnice su, takođe, uručene ustanovama, institucijama i istaknutim pojedincima koji su u godini za nama pomogli realizaciju brojnih kulturnih sadržaja. Ovogodišnji dobitnici Plaketa Medija centra „Odbrana“ su Mirjana Lukić iz „Beogradskog Sajma“ i Nikola Ergeg iz „NNS sistema“.

Današnja svečanost bila je prilika da se istaknutim pripadnicima Medija centra „Odbrane“ uruče stimulativne mere za postignute rezultate u godini koja je za nama.

Vojne spomen-medalje za revnosnu službu u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije uručene su zameniku glavnog urednika kapetanu Aleksandru Petroviću i vojnom službeniku Aleksandru Raduloviću, dok su vojne spomen-medalje za izuzetne rezultate u vojnoj službi otišle u ruke zastavnika Nebojše Miletića i vojne službeniceDragane Marković.
Tom prilikom, uručeni su i pokloni koleginicama Katarini Simoničić i Ani Đekić,  koje su u godini za nama otišle iz sastava Medija centra „Odbrana“.

Medija centar „Odbrana“ tradicionalno obeležava 24. januar u znak sećanja na početke vojne štamparije u Srbiji koje sežu 139 godina u prošlost, kada je objavljeno prvo zvanično glasilo vojske Srbije – „Ratnik“. Reč je o časopisu koji je pokrenuo generalštabni potpukovnik Jovan Mišković, ministar vojni, potonji general i načelnik Glavnog generalštaba,koji je u naredbi o pokretanju „Ratnika“ napisao da je „vojska bez svoga lista kao čovek bez govora”.
 
photoFOTO GALERIJA