30.01.2018

Promovisana knjiga "Leget 1914"



U Domu Vojske javnosti je predstavljena knjiga Slobodana Lazarevića „Leget 1914.“ u izdanju Univerziteta Megatrend. Promociji knjige su pored mnogobrojnih ljubitelja knjige, posebno one s istorijskom i nacionalnom tematikom, prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje Aleksandar Gajović, Nikola Šajinović i Petar Škundrić. 
 
 O knjizi u kojoj je dokumentarno i publicistički opisano dramatično forsiranje Save koje je u Sremu, kraj mesta Leget 6. septembra 1914. godine izvršila Timočka divizija srpske vojske govorili su, prof. dr Dragan Nikodijević u ime izdavača, kao i istoričari prof. dr Miloje Pršić i prof. dr Predrag Marković i autor.
          
  Posle veličanstvene srpske pobede na Ceru, saveznici su od Srbije zatražili da njena vojska pređe Savu i nastavi gonjenje austrougarske vojske. Srpska vlada je prihvatila zahtev saveznika i poslala nedovoljno spremnu Timočku diviziju preko Save. Na drugoj obali, međutim, nisu bili ostaci razbijene austrougarske vojske, već nekoliko njenih divizija stacioniranih u Sremu. Od sedam hiljada boraca Timočke divizije spasilo se svega 500. Bio je to najveći poraz srpske vojske do tada. Nepripremljeni, nedovoljno informisani o stanju na drugoj obali srpski vojnici su jurišali da daleko nadmoćnije austrougarske snage. Iako žrtve nisu bile uzaludne, jer je usporen austrougarski prodor ka Rusiji, podvig srpske vojske ostao je nezasluženo zaboravljen od istorije i savremenika.

 U knjizi „leget 1914.“ u tri celine detaljno su date političke okolnosti koje su prethodile bezuspešnoj ofanzivi i forsiranju Save, kao i sam tok tragične bitke. Zbog toga delo Slobodana Lazarevića predstavlja značajno svedočanstvo o jednom od najvećih poraza, ali i moralnih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koja je zarad savezničkih interesa, na oltar slobode podarila i više nego što je smela.
 











 
photoFOTO GALERIJA