31.01.2018

Izašao je novi broj „ODBRANE“



Novi broj magazina odbrana 292Sr­bi tre­ba da oču­va­ju svo­ju voj­nu ne­u­tral­nost, da te­že in­te­gra­ci­ja­ma, ali ne po ce­nu od­ri­ca­nja od ključ­nih dr­žav­nih i na­ci­o­nal­nih in­te­re­sa, da oču­va­ju ta­pi­ju na svo­ju ju­žnu po­kra­ji­nu i da te­že opo­rav­ku svog kul­tur­nog i na­ci­o­nal­nog bi­ća od sve­ga što je iz­gu­blje­no to­kom ju­go­slo­ven­ske epo­pe­je. Po­sle kal­va­ri­ja do­ži­vlje­nih u 20. ve­ku, srp­ski na­rod je opet na po­čet­ku, ia­ko ni­je klo­nuo ono­li­ko ko­li­ko bi ne­ko spo­lja to že­leo ili stva­rao uti­sak, sma­tra dr Sr­đa Trif­ko­vić, isto­ri­čar, po­li­ti­ko­log i pu­bli­ci­sta. U in­ter­vjuu za „Od­bra­nu” on go­vo­ri o glo­bal­nom po­li­tič­kom kon­tek­stu u ko­me op­sta­je Sr­bi­ja i srp­ski na­rod i pri­li­ka­ma ko­je tre­ba pru­ži­ti ge­ne­ra­ci­ja­ma ko­je do­la­ze. Tema novog broja vojnog magazina bavi se projektom rekonstrukcije kompleksa Vojne akademije. Prema rečima nadležnih, kadeti će početkom sledeće godine imati uslove za život i rad poput njihovih kolega u najrazvijenijim zemljama sveta.
Pažnji čitalaca preporučujemo pri­ču o Tre­ćoj bri­ga­di Kop­ne­ne voj­ske i nje­nim pri­pad­ni­ci­ma ko­ji, ia­ko su lo­ci­ra­ni u če­ti­ri gra­da, funk­ci­o­ni­šu kao je­dan. Oni su ob­u­če­ni i mo­ti­vi­sa­ni da iz­vr­ša­va­ju za­dat­ke u sve tri mi­si­je Voj­ske – obez­be­đu­ju ad­mi­ni­stra­tiv­nu li­ni­ju s Au­to­nom­nom Po­kra­ji­nom Ko­so­vo i Me­to­hi­ja, kon­tro­li­šu Kop­ne­nu zo­nu bez­bed­no­sti, po­ma­žu ci­vil­nom sta­nov­ni­štvu u sa­ni­ra­nju po­sle­di­ca pri­rod­nih ne­po­go­da i uče­stvu­ju u mul­ti­na­ci­o­nal­nim ope­ra­ci­ja­ma Uje­di­nje­nih na­ci­ja.
 
U FOKUSU – Dan Medija centra „Odbrana”:
ISTINA I ODGOVORNOST
 
TEMA – Rekonstrukcija vojnog kompleksa „General Jovan Mišković”:
ZUB VREMENA URADIO SVOJE
 
DOGAĐAJI – Plivanje za časni krst:
DUHOVNOST I BORBENOST NA DELU
           
INTERVJU – Dr Srđa Trifković, istoričar, politikolog, publicista:
SNAŽNIJI SMO NEGO ŠTO IZGLEDA
 
ODBRANA – Treća brigada Kopnene Vojske:
OBUČENI I MOTIVISANI
 
Interaktivna nastava na vojnoj akademiji:
BEZBEDNOSNI LAVIRINTI MODERNOG RATOVANjA
 
Institut za strategijska istraživanja u novom organizacionom okruženju:
JAČANjE ISTRAŽIVAČKOG KREDIBILITETA
 
Ronhopatija i slip aneja:
PROBLEMI S DISANjEM SU REŠIVI
 
DRUŠTVO – Obnovljivi izvori energije
SNAGA SUNCA I VETRA
 
SVET – Međunarodna trgovina naoružanjem:
VRHUNAC OD VREMENA HLADNOG RATA
 
FELjTON – Velikani srpske vojne hirurgije (2)
ŽESTOKI KRITIČAR
 
SPECIJALNI PRILOG – ARSENAL 107
SAVREMENO NAORUŽANjE KOD NAS I U SVETU
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.