08.02.2018

Veče posvećeno srpskom Stradivariju



U Svečanoj sali Doma Vojske večeras je održan koncert „U čast srpskom Stradivariju“. Poštovaoci muzike uživali su uz zvuke mladih violončelista i violinista koje su pratili članovi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Beogradskoj publici predstavili su se solisti na violončelu Sandra Belić i Nemanja Stanković dok je na violini srpskog Stradivarija, na koncertu njemu u čast, svirala mlada violinistkinja Katarina Vasiljević, dobitnica brojnih inostranih i domaćih priznanja.

Organizator večerašnjeg muzičkog događaja je Udruženje „Prijatelji srpske kulture“ u čijem vlasništvu je violina koju je 1954. godine napravio čuveni graditelj gudačkih instrumenata Nikola Vasić, koji je živeo i radio u Americi.

Violina, koja je pre 64 godine nastala u veštim Vasićevim rukama, u Srbiju je stigla posredstvom doktora Dušana Ristića, koji je videši da unutra stoji posveta na srpskom ćiriličnom pismu, taj instrument kupio na jednoj njujorškoj aukciji. Violinu je zatim poklonio Udruženju „Prijatelji srpske kulture“ koje ga na određeno vreme i po potrebi ustupa mladim umetnicima koji nisu u mogućnosti da ga priušte.

 
photoFOTO GALERIJA