20.02.2018

Okrugli sto o Kosovu i Metohiji



U Domu Vojske održan je skup, okrugli sto,  na temu Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, koji su zajedno organizovali Beogradski forum za svet ravnopravnih i Klub generala i admirala. Svečana sala bila je mala da primi sve zainteresovane za učešće u skupu, među kojima su, pored organizatora, bili i predstavnici Ministarstva odbrane, Srpske pravoslavne crkve, udruženja boraca i ratnih veterana, istoričari i publicisti.

Podsećajući u uvodnom referatu da je pitanje Kosova i Metohije „staro“ više od dva veka, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, Živadin Jovanović, je istakao da Srbija predstavlja ključni činilac u rešavanju problema u južnoj srpskoj pokrajini, nasleđenih iz doba balkanskih ratova, uprkos suprotstavljenim interesima zapadnih sila. Pri tome, rekao je Jovanović, tvorcima problema na Kosovu i Metohiji, odnosno inicijatorima stvaranja lažne države Kosovo, sada se veoma žuri da reše „kosovski Gordijev čvor“.

- Žuri im se jer se međunarodni odnosi menjaju i njihov uticaj na zbivanja na Balkanu slabi, baš  kao što uticaj Rusije i Kine jača. Naravno da se do dugoročnog rešenja ne može doći bez Srbije i uvažavanja njenog legitimnog interesa. Srbija insistira na poštovanju Rezolucije 1244, baš kao i na uvažavanju Ustava. To su bitne odrednice koje se u briselskim i svakim drugim pregovorima moraju ispoštovati. Ne može Srbija da ispuni sve odredbe Briselskog ugovora, a da druga strana, zauzvrat ne učini ništa, ne ispuni ni jednu jedinu obavezu zaključio je Jovanović.

Da Srbija nema alternativu poštovanju Rezolucije 1244 i Ustava smatra i predsednik Kluba generala i admirala Milomir Miladinović. On je u svom uvodnom izlaganju istakao da predstojeći Unutrašnji dijalog o KiM predstavlja okvir za buduće pregovore sa predstavnicima Evropske unije, „albanske strane“, SAD i drugim zainteresovanim činiocima međunarodnih odnosa. Pri tome, eventualni prijem Srbije u EU ne sme da bude cena za bilo kakvo prihvatanje sadašnjeg stanja na KiM, ili priznavanje lažne države Kosovo.

Kosovo nikada neće biti članica OUN bez pristanka Srbije. Zamrznuti konflikt je jedno od rešenja na koje Srbija može da pristane i to je maksimum. Sve drugo bila bi izdaja otadžbine- smatra Miladinović.

Ističući da pitanje KiM nikada neće biti rešeno na zadovoljavajući način, Radovan Radinović je istakao da suprotstavljeni interesi SAD, Evropske unije, Rusije i Kine na Balkanu onemogućavaju potpuno rešenje tog vekovnog problema. Srbija je, pri tome, veoma mala da bi mogla sama da okonča taj konflikt, dok zapadne sile, vodeći se samo svojim interesima i suprotstavljajući se Rusiji i na ovim prostorima onemogućavaju dugoročno pravedno rešenje- zaključio je Radinović.

Posle još nekoliko iscrpnih uvodnih izlaganja i kraće pauze, učešće u okruglom stolu uzeli su diskutanti, koji su bili za nijansu oštriji u svojim diskusijama. Ipak, gotovo jednoglasno je zaključeno da Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji koji je pre nekoliko meseci inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema alternativu i da smernice koje se iz njega izrode treba da budu putokaz u budućim pregovorima o statusu južne srpske pokrajine.       
 
photoFOTO GALERIJA