20.03.2018

Promovisana knjiga "Dnevnik iz 1914"



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je predstavljeno novo izdanje Medija centra „Odbrana“- „Dnevnik iz 1914“, Dušana Stefanovića, čiji je priređivač i autor uvodne studije prof. dr Aleksandar Životić.
Reč je, naime, o dnevniku srpskog ministra vojnog, pukovnika, a kasnije i divizijskog generala Dušana P. Stefanovića, koji je danas značajan istorijski izvor, imajući u vidu da je, iz perspektive čoveka, u tom trenutku na značajnom položaju, iz dana u dan prikazan Veliki rat od samog njegovog početka.
Uz priređivača dr Životića, na današnjoj promociji govorili su i urednik knjige mr Snežana Đokić, recenzent dela akademik prof. dr Ljubodrag Dimić, kao potpukovnik docent dr Dalibor Denda iz Instituta za strategijska istraživanja.
Potpukovnik dr Denda je istakao da je reč o vrednom istorijskom izvoru koji je Medija centar „Odbrana“ jasnosti predstavio u godinama obeležavanja značajnog jubileja stogodišnjice od završetka Velikog rata. Zahvaljujući podacima koji su dati u tom delu, dodao je on, može se utvrditi, između ostalog, i tačan broj ljudi koji je Srbija uspela da mobiliše u čitavom periodu rata, kao i imati uvid u pregled naoružanja, stanja pešadijske i artiljerijske municije, ali i steći uvid o podacima o kojima se malo zna, a to je i proizvodnja brdske municije u vojno-tehničkom zavodu u Kragujevcu, odnosno o doprinosu srpske ratne privrede u tom periodu naše istorije.
Akademik prof. dr Ljubodrag Dimić, osvrnuvši se na značaj ovog dela, posebno je ukazao na izdavački poduhvat Medija centra „Odbrana“ kada je reč o ovom ambicioznom delu, ukazujući da je u suštini reč o studioznom sagledavanju ratne stvarnosti i istorijskom putokazu za tumačenje istorije tokom ratnih godina Velikog rata, ali registar problema sa kojima se u tom periodu suočavao srpski vojni vrh.
Priređivač i autor uvodne studije Prof. dr Životić istakao je da je reč o veoma zahtevnom izdavačkom poduhvatu, jer je ovaj dnevnik, koji je još tridesetih godina prošlog veka bio spreman za objavljivanje iz političkih razloga ostao nepoznat čitalačkoj publici, sve do danas kada je Medija centar „Odbrana“, na neki način, ispravio jednu grešku iz prošlosti objavivši važan istorijski izvor, sačuvavši ga na taj način od zaborava.