27.03.2018

Promocija izdanja izdavačke kuće "Prometej"




U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je održana promocija izdanja Izdavačke kuće „Prometej“, knjiga nedavno preminulog vojnog istoričara Petra Opačića, „Od Beograda do Krfa 1915-1916“ i „Solunski front – Zejtinlik“.

Reč je o ediciji iza koje stoje „Prometej“ i „RTS izdavaštvo“, posvećenoj Srbiji od 1914. do 1918. godine, koja obuhvata pedesetak naslova, što novih izdanja, ali i starijih, koja, prema proceni izdavača, zavređuju pažnju javnosti.

Na promociji su govorili istoričari dr Nikola Popović i dr Miloje Pršić, urednik Izdavaštva RTS Dragan Inđić i Zoran Kolundžija, urednik u Izdavačkoj kući „Prometej“.

Knjiga „Od Beograda do Krfa 1915-1916“ Petra Opačića, moglo se čuti, prikazuje najdramatičniji period u ratnim naporima Srbije u Prvom svetskom ratu na liniji odnosa Centralnih sila i država Antante prema Srbiji i njenoj vojsci. Ona donosi i pregled važnijih političko-diplomatskih napora srpske Vlade i naroda u tom ratnom periodu u odbrani slobode i nezavisnosti zemlje, realizaciji njenih ratnih ciljeva i konačne pobede saveznika. Prema opštoj oceni, ova monografija predstavlja „nedostajuću kariku“ koja povezuje ranije objavljene studije o ulozi, naporima i rezultatima ratovanja Srbije i njene vojske u prvoj i poslednjoj ratnoj godini Prvog svetskog rata.     
    
Petar Opačić u knjizi „Solunski front – Zejtinlik“ odaje počast svim poginulim vojnicima, koji su se žrtvovali zarad oslobođenja srpskog naroda i države. U knjizi su predstavljene nove činjenice koje se odnose na Solunski front, prikazana je arhitektura spomenika i kripti, grobova, njihovo očuvanje i svakodnevno obilaženje od strane velikog broja turista. Knjiga sadrži i spiskove imena ratnika koji su sahranjeni na groblju, u kripti i na „Partizanskom groblju“.

O Petru Opačiću, koji je preminuo pre dve i po godine, govorio je njegov kolega iz Vojnoistorijskog instituta dr Miloje Pršić koji je istakao da autor ima bogat opus te da je smatrao da 1915. godina nije dovoljno obrađena u srpskoj istoriografiji. Prema njegovim rečima, Opačić je ozbiljno kritikovao srpske saveznike, Englesku, Francusku, ali i Rusiju, što nisu više učinili da se popravi teško stanje u ondašnjoj Srbiji, izmučenoj epidemijama i ratovima.

Istoričar Nikola Popović podsetio je da Opačićev opus obuhvata istorijske i vojne teme počev od Prvog srpskog ustanka, te da je njegova monografija o vojvodi Stepi Stepanoviću, završena 1989. godine, doživela sedam izdanja za petnaest godina. On je istakao i da knjiga „Solunski front – Zejtinlik“ ima veliku dokumentarističku vrednost jer donosi mnoštvo podataka o Zeitinliku, srpskom vojničkom groblju u Solunu, kao i toj, za Srbe, veoma značajnoj epopeji.
 
 








 
photoFOTO GALERIJA