29.03.2018

Razgovori o zdravlju



Večeras je u Domu Vojske Srbije održana tribina sa veoma aktuelnom temom – kako živeti zdravije, zaštititi svoje i zdravlje  svojih blilžnjih. Tribinu je ispred organizatora, Beogradskog centra novih vizija, otvorila Donka Petrović, predsednik ove organizacije.
 
„Ideja je bila da vidimo načine kako da zaštitimo svoje zdravlje. Zahvaljujem se Domu Vojske Srbije, i izuzetno profesionalnom osoblju Medija centra „Odbrana“ koje je pomoglo da se ovaj skup održi.“
 
A na tribini, reč o raznim temama. Danka Nikolić Šokota, homeopata ali i lekar opšte prakse je predstavila homeopatiju kao način lečenja organizma, mogućnosti ovog načina, i objasnila razlike u odnosu na zvaničnu medicinu, ali i tzv. alterantivnu medicinu: „Homeopatija je ceo zaseban sistem lečenja koji se bavi uzrocima a ne simptomima, i za razliku od alternativnih metoda, zasnovana je na naučno proverenim postavkama.“

Maja Volk, pevačica i javna ličnost kako kaže za sebe, istakla je da se zdravlje štiti pre svega načinom života, i da kao osoba koja se nekada borila sa najtežom bolesti današnjice, rakom grla, zna da je ključ svega u preuzimanju kontrole nad svojim zdravljem i biti pozitivan.
 
Nutricionista Marija Stajić podsetila je na sve veću učestalost metaboličkih poremećaja ali i upozorila na neke zablude koje se danas često serviraju kao model zdrave ishrane. Publika je tako saznala zašto musli nije baš zdrava namirnica za preporučiti, a zašto i kada nećete dobiti povišeni holesterol ukoliko jedete  jaja, na primer. Prisutni posetioci su mogli čuti šta su visceralne masti, zašto kafa pre doručka nije dobra, ali zašto ne valja preterivati ni u čemu pa ni u voću.
 
Poslednji učesnik tribine, poznata umetnica Biljana Krstić, istakla je ono što su sve učesnice ovog skupa poručivale – postoji mnogo načina da se živi zdravo, a najvažnije od svega je imati stav prema životu, odlučiti da je zdravlje na prvom mestu i naći ono što vam odgovara. Pomaže i pevanje, kaže Bilja Krstić.
Ukratko, u vremenu kad su bolesti izazavane stresom, ne baš zdravom ishranom i okolnošću da pojedinac stalno mora da razmišlja kako da prekratki dan podeli i uspe da svrši obaveze sve učestalije, odluka da se pronađe način života i ishrane  izuzetno je bitna. Jer, kad već stignete do ozbiljnih dijagnoza, može biti prekasno.
 
Na skupu je predstavljena i knjiga doktorke Tanje Jocić „Kako biti zdrav i srećan“.
 
photoFOTO GALERIJA