12.04.2018

Otvoren 17. prolećni festival zdravlja Beograd



Pod sloganom „Za zdravo potomstvo“ danas je u Domu Vojske Srbije u Beogradu otvoren 17. prolećni festival zdravlja koji je na jednom mestu okupio oko 80 izlagača iz domova zdrava, državnih i privatnih klinika, farmaceutskih kuća, fitnes, velnes i banjskih centara, udruženja pacijenata kao i svih onih koji se bave zdravom ishranom i kozmetikom .

Otvarajući festival, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić-Dejanović naglasila je da je od ključne važnosti multidisciplinaran pristup preventivi u medicini i podsetila da je borba za zdravo potomstvo jedan od glavnih zadataka Vlade Republike Srbije.

Zastupnik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević podsetio je da ustanova na čijem je čelu deo festivala zdravlja od njegovog osnivanja.

–VMA koristi svaku priliku da izađe u susret građanima preventivnim pregledima iz aktuelnih medicinskih grana. Tako smo se ove godine odlučili da prvog dana omogućimo ultrazlučne preglede karotidnih arterija i arterija donjih ekstremiteta, a sutra će nastupiti vaskularni hirurzi – rekao je pukovnik Vukosavljević dodajući da je reč o najtraženijim specijalističkim pregledima na VMA.

On je istakao da su prilike poput festivala zdravlja, ali i besplatni preventivni pregledi u brojnim civilnim i vojnim zdravstvenim ustanovama važni saveznici u otkrivanju oboljenja u početnoj fazi.

–Bez zakazivanja, zdravstvene knjižice i uputa – što su neki od problema sa kojima se građani susreću, građani mogu da se pregledaju, ali da iz prve ruke dobiju važne informacije o  očuvanju zdravlja, prevenciji i novostima iz različitih grana medicine – kaže pukovnik Vukosavljević, iskoristivši današnju Festival da najavi besplatne lekarske preglede svih specijalnosti koji će se u susret predstojećem Danu Vojske organizovati  20. aprila na VMA.
Radiolozi sa VMA danas će raditi preventivne ultrazvučne preglede karotidnih arterija i arterija donjih ekstremiteta, dok će sutra vaskularni hirurzi obavljati manuelne preglede i konsultacije u vezi ultrazvučnih nalaza. U toku oba dana na štandu VMA zainteresovani će moći da potpišu donorske kartice. Osim toga, posetioci sajma mogu da se testiraju na anksioznost, depresiju i demenciju, da izmere nivo šećera u krvi, odrede svoj telesni indeks i na licu mesta dobiju korisne savete o zdravom životu. Brojne privatne klinike mere očni pritisak, stanje minerala i vitamina u organizmu i pružaju korisne savete u borbi s polenskim alergijama.

Pripadnici VMA danas i sutra će održati predavanja na tribini na neke od trenutno aktuelnih tema iz oblasti zdravstva – vakcinaciji sa stanovišta pedijatra, infektologa i epidemiologa VMA, kao i predavanje o celijakciji-ishrani bez glutena koju će držati gastroeterologa VMA, dok će o bubrežnoj slabosti govoriti nefrolog. U okviru akreditovanih predavanja za zdravstvene radnike učestvovaće psihijatar VMA sa predavanjem o etičkim problemima u toj grani medicine.

Direktorka festivala ginekolog dr Mima Fazlagić istakla je da je neohodno podići svest o važnosti preventivnih pregleda, izrazivši zadovostvo što Festival zdravlja dva puta godišnje ispunjava tu misiju.

Govornici su poručili da je zdravlje stanje potpunog socijalnog, fizičkog i emotivnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti. Oni su, ipak, skrenuli pažnju da većina o zdravlju i zdravom životu razmišlja tek kada se razboli.

Na dvodnevnom festivalu zdravlja zainteresovani građani mogu da provere zdravstveno stanje, da se posavetuju sa emanentnim stručnjacima, slušaju interesantna predavanja i učestvuju u radionicama.

Sajam je otvoren 14. i 15. aprila od 10 do 20 časova, a ulaz je besplatan.
photoFOTO GALERIJA