23.04.2018

Otvorena izložba turskog streličarstava „Kemankeš“



U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je izložba turskog streličarstava „Kemankeš”. Skupu su prisustvovali Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar spoljnje i unutrašnje trgovine, telekomunikacija i informacionog društva, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, Tanžu Bilgič, amabasador Republike Turske u Beogradu, Nečmedin Bilal Erdogan, član Upravnog odbora fondacije, Hajdar Ali Jildiz, predsednik turskog streličarskog udruženja, Reis Efendija i predstavnici turske delegacije.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom predsedništva Republike Turske u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, ambasadom Republike Turske u Beogradu, Etnografskim muzejom u Beogradu i Metropolitanskom opštinom Istanbul, kao i drugim brojnim institucijama. Domaćin izložbene postavke turskog streličarstva Kemankeš”, koju kulturna javnost prvi put ima priliku da vidi, jeste Dom Vojske Republike Srbije.

Direktor Medija centra „Odbrana” pukovnik Stevica Karapandžin poželeo je dobrodošlicu svim gostima i u obraćanju napomenuo da Dom Vojske Srbije baštini značajnu umetničku zbirku koja broji više od 1.500 vrednih umetničkih dela eminentih srpskih i jugoslovenskih umetnika. Istakao je da je posebno značajno što je samo zdanje Dom centra, spomenik kulture. Izrazio je posebno zadovoljstvo što se javnosti danas predstavlja ova izložba, koja je nastala u saradnji Etnografskog muzeja i  Fondacije streličara iz Istambula, a uz podršku dva ministarstva – Ministarstva odbrane i Ministarstva kulture i informisanja.

Izložbu je otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. On je tom prilikom rekao da je saradnja dve zemlje u oblasti kulture veoma dobra i da će se vremenom poboljšavati.

–Danas svet živi u veoma uzburkanom dobu. U poslednju deceniju ili dve vrlo su istaknuti procesi globalizacije. I kao i svi veliki procesi, i taj proces globalizacije,  sa sobom nosi neke prednosti, ali i iskušenja. Čvrsto smo uvereni da kulture naroda ne smeju da izgube svoje osobenosti, da se istope u globalizovanom duhu kulture i da takvim preklapanjem izgube svoje najjače i najznačajnije atribute,  i izgube se u nečem novom, nepoznatom i osrednjem. Mi smatramo da se mnogo bolji rezultati u povezivanju kultura mogu postići na drugačiji način, a to je da narodi u svetu po svaku cenu i na svaki način očuvaju svoja kulturna jezgra, svoju tradiciju i sve osobenosti. I da tako učvršćeni i formatirani počnu i nastave da upoznaju jedni druge, da vrše, daju i primaju uticaje. Na taj način razumećemo, shvatićemo, a shvatiće i generacije koje dolaze posle nas, da je daleko više onih stvari koje nas spajaju i čine prijateljima, nego onih koje nas razdvajaju. Verujem da ćemo u tom velikom poslu, značajne kulturne misije, i Turska i Srbija, nastaviti da budemo ono što jesmo i kada je reč u oblasti kulture – i prijatelji i saveznici – istakao je ministar Vukosavljević.

Član Upravnog odbora fondacije Nečmedin Bilal Erdogan naglasio je u obraćanju da je izložba realizovana pod pokroviteljstvom predsedništva Republike Turske.

-Ovo je veliki dokaz da su dva presednika, Aleksandar Vučić i Redžep Tajp Erdogan, imali vizije i da tu viziju imamo zadovoljastvo da podelimo sa vama ovom izložbom streličarstva. Verujem da će naši lideri doprineti uspešnijoj saradnji u budućnosti, rekao je Erdogan i dodao da su to sitni koraci, ali sigurni.


–Počinje se ovakvim koracima. Nadam se da će nam ova izložba biti korak napred ka boljoj budućnosti – istakao je Nečmedin Bilal Erdogan.

Na otvaranju izložbe govorio je i  predsednik Udruženja streličara iz Istanbula Hajdar Ali Jildiz. On je rekao da je Fondacija turskog streličarstva iz Istanbula osnovana 2013. godine i da je ovakva izložba  prvi put postavljena u Istanbulu  2016. godine. Rekao je da će u okviru beogradskog gostovanja neki eksponati biti prvi put predstavljeni javnosti.

- Ovaj događaj će doprineti zajedničkoj saradnji dve zemlje na međunarodnom nivou. Želimo da vas upoznamo sa turskim streličarstvom koje u svom duhu nosi verska obeležja koja će vam razviti svet i približiti kulturu. Za nas je važna kulturna tradicija i izrađivanje luka i strele, koje je opstalo do danas, rekao je Hajdar Ali Jildiz.

Glavni kustos izložbe i autor tekstova za prigodan katalog Mehmed Lutfi Šan kazao je da su dugo radili na postavci ove izložbe i da im je bilo jako važno što je otvaraju na ovim prostorima, naročito u Beogradu, a odatle će nastaviti da je šire. On je naglasio da se na izložbi može videti prošlost, u kojoj je tursko streličarstvo doseglo svoj vrh, ali i streličarstvo u savremenom svetu, jer još uvek nisu prevaziđeni neki dometi.

Prisutnima se obratio i predsednik Yunus Emre Institute prof. dr Šefer Ateš i izrazio zadovoljstvao što je izložba otvorena u Beogradu.

Izložba će biti otvorena od 23. aprila do 5. maja  i posetioci će moći da se upoznaju sa istorijatom turskog streličarstva, kao i prefinjenom veštinom izrade lukova, strela i streličarske opreme, jer je streličarstvo predstavljalo vrhunsku tehnologiju svoga vremena. Na izložbi su prikazani originalni primerci streličarskog oružja iz seldžučkog i osmanskog perioda – lukovi, strele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strela, a i brojna prateća oprema. Većina eksponata je preuzeta iz Metropolitanske opštine Istanbul, kao i iz privatnih kolekcija. Pored eksponata, izložene su fotografije i zapisi koji prate razvoj ove vojne i sportske discipline.
photoFOTO GALERIJA