25.04.2018

Predstavljene knjige – svedočanstvo o logoru u Jasenovcu



Promocija knjiga „Jasenovac“ i „Bela maramica - Kozaračka djeca“ doktora Nikole Nikolića održana je danas u Domu Vojske Srbije. Reč je o delima poznatog lekara epidemiologa, univerzitetskog profesora, koja su nastala neposredno posle Drugog svetskog rata, prvi put objavljena 1948. godine, nakon čega su usledila dve izmene i prilično ublažena izdanja, zbog tadašnje političke klime. Premda je dr Nikolić, i sam preživeli logoraš, preminuo davne 1986. godine, aktuelnost njegovih spisa je i dalje velika.

Istoričarka prof. dr Nadežda Vinaver, istakla je da knjige o Jasenovcu autora dr Nikole Nikolića nisu izmenjene od svog nastanka 1945. godine i da prikazuju autentičnu sliku iz tog perioda.

– Knjiga o Jasenovcu, zapravo je knjiga iz Jasenovca, jer je autor proživeo užase i gledao stradanja u tom logoru.– rekla je Vinaver.

Da je ova knjiga – knjiga stradanja istakao je i istoričar Jovan Pejin.

– U ovim knjigama opisan je zločin koji nadmašuje sve zločine od srednjeg do 21. veka. – podvukao je Pejin.
Prisutnima se obratio i preživeli logoraš, Milinko Čekić, čija sećanja na logor sežu iz perioda kada je imao pet i po godina i koji je bio svedok stradanja u Jasenovcu.

- Sva stradala deca se ne mogu tretirati kao politički i vojni protivnici zaraćenih strana. Ove knjige, iako poput romana, predstavljaju grandiozan spomenik deci koja su stradala u Jasenovcu -  kazao je Čekić.