08.05.2018

Koncert i promocija diska "Tamo daleko"



Jasmina Janković je danas nastupom u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije predstavila kompakt disk „Tamo daleko“. Publika je imala priliku da uživa u muzici koja je karakteristična za Prvi svetski rat, ali i za period koji mu je prethodio. Sam koncert bio je sastavljen iz tri segmenta, prvi deo je bio posvećen salonskoj muzici, drugi segment se sastojao od francuskih i srpskih kompozicija, a inspirisan je koncertom koji je kraljeva Garda održala u Versaju 1917. godine i gde je dirigovao Stanislav Binički. Treći segment sastavljen je od ruskih pesama koje su pevane tokom Prvog svetskog rata.

Program koncerta, koji ujedno predstavlja i sadržaj kompakt diska, sastoji se od kompozicija ne tako poznatih autora. Jasmina Janković je na koncertu premijerno izvela dve kompozicije na tekst  Elodie Lawton Mijatović „We will not say good – byei kompoziciju posvećenu Balkanskim narodima, obe nastale 1899. godine.

Kompakt diskom „Tamo daleko“ Jasmina Janković je objedinila različite stvaralačke jezike autora istakla je urednica diska, muzikolog dr Aleksandra Paladin.

-Na ovom disku Jasmine Janković možete slušati dela kompozitora čija imena uglavnom ne znamo, ali ona nam je otvorila taj zvučni svet i omogućila da oslušnemo kako je zvučala ta muzika koja je nastajala do 1900. godine, a inspirisana čuvenim bitkama Balkanskih ratova  i potom Prvim svetskim ratom i kako se istorija prelama kroz stvaralačke muzičke opuse – rekla je Paladin.Budući da je koncert bio u znaku Prvog svetskog rata, promovisana je i knjiga „Sto godina od Prvog svetskog rata“. Jedan od autora knjige, ustavni sudija dr Jovan Ćirić, naglasio je da je Prvi svetski rat jedan od najvažnijih komponenata identiteta srpskog naroda.

-Osećaj zajedništva, naročito u bolnim, tragičnim trenucima čini da se izgradi kolektivni duh i kolektivni identitet jedne nacije. Po mom mišljenju kada je reč o srpskoj naciji postoje tri takva specifična događaja, jedan je Kosovska bitka, drugi je Prvi svetski rat i treći je Jasenovac. Bolni trenuci koji su ovenčani pobedom kao što je Prvi svetski rat nas ujedinjuju, čineći nas jedinstvenim i jačim u krajnjoj liniji to je i muzika – rekao je Ćirić.Na koncertu su zajedno sa Jasminom Janković nastupili i mr Marina Trajković Bidžovski, sopran, prof. Fil,umetničkog fakulteta, Mr Ana Jovanović, mecosopran, prof, muz. Školr Kosta Manojlović, Mr Edit Makedonska, violina, koncertmajstor Narodnog pozorišta, Aleksandra Lojanica, sopran, profesor, Goran Krneta, bas, solista Srpskog narodnog pozorišta i Boško Došenović, tenor k.g.filozof, koji su i gosti na kompakt disku.

Na promociji su učestvovali Dr Jovan Ćirić, ustavni sudija, autor knjige „100 godina od Prvog svetskog rata“, Dr Vladisla Čolović, direktor instituta za uporedno pravo, Dr Predrag Mitrović, direktor agencije „Muzika Klasika“, Dr Aleksandra Paladin, muzikolog, urednik, zatim Dr Jasmina Janković, pijanista, autor izdanja.
 
photoFOTO GALERIJA