10.05.2018

"Ispovesti jugoslovenske moderne" na gostovanju u Vranju



U Narodnom muzeju u Vranju danas je otvorena izložba ISPOVESTI JUGOSLOVENSKE MODERNE, iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije.
 
Prisutne je pozdravio direktor Narodnog muzeja Saša Stamenković, koji je iskazao veliko zadovoljstvo što će građani Vranja biti u prilici naradnih dana, odnosno do 31.maja da pogledaju ovako vrednu izložbu.
 
U ime Medija centra „Odbrana“ publici se obratio zamenik direktora, potpukovnik Zoran Krupež, koji je istakao da je na izložbi predstavljen izbor dela koju baštini Umetnička zbirka Doma Vojske Srbije, sa vremenskim rasponom od skoro jednog veka.
 
-Od prvih decenija 20. veka do druge dekade novog milenijuma, sagledani na jednom mestu, ovi radovi predstavljaju svojevrsnu panoramu umetničkih dešavanja u veku iza nas. Nadamo se da će predstavljeni sadržaj iz naše Umetničke zbirke zaintrigirati i animirati širu javnost u Vranju, te da će započeta saradnja biti nastavljena na obostrano zadovaljstvo, istakao je potpukovnik Krupež.
 
Otvarajući izložbu Jelena Knežević, viši kustos, načelnik galerije Doma Vojke Srbije, u svom obraćanju istakla je da se jer reč o izuzetnoj postavci koju čini izbor radova na papiru najznačajnijih jugoslovenskih slikara poput: Save Šumanovića, Peđe Milosavljevića, Mila Milunovića, Stojana Ćelića, Ljube Ivanovića i drugih.Vremenski nastali u periodu od skoro jednog veka izloženi eksponati pripadaju poetikama od realizma, figuracijskih prikaza do krajnje apstrakcije.