10.05.2018

Promovisana knjiga "Vitezovi reda zmaja - Drakonofori"



U Atrijumu Doma Vojske Srbije u beogradu danas je promovisana knjiga „Vitezovi reda zmaja – Drakonofori“ Živojina Andrejić.
 
Prof. dr istoričar Marko Atlagić istakao je da je reč o fantastičnoj istorijskoj priči koja je pretočena u knjigu. On smatrada autor na specifičan način, objašnjavajući i istorijske okolnosti, nudi odgovore na pitanja kako su se i gde pojavili vitezovi čiji je simbol zmaj.
 
Autor Živojin Andrejić rekao je da je reč o knjizi koja pokriva veliki vremenski period i koja vrlo detaljno objašnjava pojavu i simboliku zmaja i njegovo prisustvo u mitologijama različitih zemalja.
 
U knjizi „Vitezovi reda zmaja – Drakonofori“ lako se prati razvoj reda koji je i danas obavijen velom tajne i o kome se, uprkos dostupnoj literaturi, i dalje malo zna. Prelazak simbola iz mitologije u mitologiju i iz religije u religiju i njegovo zadržavanje u hrišćanstvu lako se prati na primeru srpskih vitezova toga reda.
 
Viteški red Zmaja uz podršku vrlo obimne literature i brojnih fotografija u koloru istražen je i prikazan od njegovog nastanka, u vreme rimskog cara Konstantina Velikog i Sv. Đorđa, preko zmajeva Evrope do ugarskog Reda Zmaja čiji su vodeći članovi bili kralj Žigmund Luksemburški, kralj Matija Korvin, knez Lazar, vojvoda Miloš Obilić, kralj Tvrtko, kralj Ostoja, kralj Stefan Tomaš, Vlad Drakul, despot Stefan, despot Đurđe, Zmaj Ognjeni Vuk, Herman i Urlih Celjski, car Konstantin Dragaš, srpski vitezovi reda Zmaja u I srpskom ustanku, pa sve do, obnovljenog, današnjeg srpskog Suverenog vojnog viteškog reda Zmaja.
 
Poseban akcenat u knjizi stavljen je na srpske junake, vitezove reda Zmaja - kneza Lazara, Miloša Obilića, despota Stefana, despota Đurđa, Zmaj Ognjenog Vuka, Zmaja od Topole, Zmaja od Noćaja i savremeni Srpski red Zmaja koji je obnovio počivši knez Aleksandar Karađorđević.