18.05.2018

"Noć muzeja" i "Muzeji za 10" u Domu Vojske Srbije



KLIKNITE OVDE ZA VIRTUELNU TURU KROZ GALERIJU !


Muzeji, kulturni centri, galerije, biblioteke, arhivi i srodne institucije širom Srbije predstavili su od 14. do 20. maja kulturno nasleđe Srbije, a publika je u više od 45 gradova i mesta širom zemlje, pogledala zanimljive izložbe, veliki broj radionica, pratećih programa i posebno osmišljenih sadržaja za decu i mlade.  Na mapi muzeja nezaobilazna tačka bio je i Medija centar „Odbrana“  koji je raznovrsnim programima potvrdio svoje učešće na  manifestacijama  „Muzeji za deset“ i "Noć muzeja".
 


Tokom manifestacija koje obuhvataju Međunarodni dan muzeja (18.maj), Evropsku noć muzeja (19.maj) i Nacionalnu nedelju muzeja svi oni koji su zakoračili u Dom Vojske Srbije imali su  priliku da saznaju mnogo toga o začecima fotografije putem izložbe Muzeja grada Novog Sada "Portreti iz Novosadskih fotografskih ateljea, kraj 19. početak 20 veka". Ivana Jovanović Gudurić, viši kustos ovog Muzeja posetiocima Male galerije govorila je o počecima istorije fotografije u Novom Sadu i predstavila je prve novosadske fotografske ateljee, sa čijim radom je započela istorija fotografije u ovom gradu još 50-ih godina 19. veka.

U prostoru Velike galerije publiku je čekala priča o najvećoj akciji spasavanja dece iz koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata. Izložba  „Dijanina deca“ ima za cilj da  predstavi Dijanu Budisavljević koja je  od sigurne smrti spasila više od 7.500 srpskih dečaka i devojčica iz koncentracionog logora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Da je i u najtežim vremenima moguće ostati čovek svedoče Dijanina dela koja su ne samo pretočena u izložbu, već je o njima autorka postavke Slađana Zarić u saradnji sa RTS snimila i dokumentarni film čime je sudbina stradalih u Jasenovcu zauvek otrgnuta od zaborava.
 
Načelnica Galerije Doma Vojske Srbije, Jelena Knežević, povela je mnogobroojne zainteresovane u priču o ovoj heroini kroz tamne hodnike jasenovačkih logora, specijalno osmišljenih za potrebe izložbe, a po arhitektonskoj zamisli Ivana Mangova.
 

Izložba „Dijanina deca“ zbog velikog interesovanja publike i značaja teme koju nosi biće otvorena do 14. juna 2018. godine u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.


Posetioci nekadašnjeg Ratničkog doma, tokom trajanja manifestacije, imali su priliku da obiću zgradu i upoznaju se sa istorijom arhitekture palate Ratničkog doma koja predstavlja svojevrsni spomenik kulture izgrađen u periodu od 1929. do 1931. godine, prema projektu arhitekata Jovana Jovanovića i Živka Piperskog. Kroz prostor i vreme Ratničkog Doma prestavljeni su ne samo prostorije Doma Vojske Srbije već i bogata kulturna tradicija koju ova institucija baštini skoro jedan vek.
 



 
 
photoFOTO GALERIJA