23.05.2018

Predstavljena knjiga „Sokolski koreni“



U Atrijumu Doma Vojske Srbije u Beogradu danas je u organizaciji Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. i Medija centra „Odbrana“ promovisana knjiga „Sokolski koreni“ autora Dragoljuba Panovića.

Pozdravljajući prisutne u ime Saveza, predsednik te organizacije pukovnik u penziji Ljubomir Marković istakao je da je u godini kada obeležavamo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata potrebna promocija knjige koja ukazuje na značaj slobode i ljubavi prema otadžbini.

– Knjiga je riznica pouka novim generacijama kako da se postave u turbulentnim i zagonetnim vremenima koja nam predstoje. Ona, takođe, ukazuje na sav besmisao rata i posledice koje on ima po običan svet, rekao je Marković dodavši da je Srbija svojim geografskim položajem kapija Evrope, te da je zato uvek bila na udaru svetskih sila.

Sreten Cvetojević Cvele, koji je bio stručni saradnik na romanu „Sokolski koreni“ istako je da je autor uspeo da u roman utka sve ono što je ga je obeležilo i oblikovalo kao čoveka– suživot s muslimanima, odlazak u inostranstvo, upoznavanje različitih kultura i naroda i verovanje da je pacifizam najviša ljudska vrednost.

– Panović je uspeo da na primeru dve imaginarne porodice na levoj obali Drine opiše istinska zbivanja na prostorima Ljubovije, nekadašnjeg Soko grada, od doba turske imperije, preko građanskog rata devedesetih godina do današnjih dana, rekao je Cvetojević, napominjući da je poruka romana da narodi moraju i na ovim prostorima, baš kao što je to praksa u zapadnoj Evropi, živeti u toleranciji, multietničnosti i multikonfencionalnosti.

Prema rečima autora, na jedan ovakav literarni poduhvat inspirisao ga je životni put njegovog poznanika Muhameda Rustanbegovića, kome je ova knjiga i posvećena. Čovek, koji je spletom ratnih okolnosti ostao bez svega u Srebrenici, morao je da počne život iz početka. U potrazi za uzrocima bratoubilačkog rata, Panović je došao na ideju da napiše knjigu koja će ukazati na sav besmisao oružanih sukoba, oživljavajući živote svojih poznanika u likovima koje je kreirao.

 „Soklski koreni“ su priča o ljubavi, bosanskom ratu i nedaćama naroda koji je nekada bio jedan. Roman poručuje da ljubav spaja baš kao i različitost, da ne volimo zbog već uprkos, kao i da verska i nacionalna raznolikost daju duhovnu i umnu slobodu. Roman govori da svaka vera poštuje i neguje sve dobro u čoveku, jer upravo zbog dobrote i širokogrudosti verujemo u bolje sutra.

 
 
photoFOTO GALERIJA