25.05.2018

"Zaboravljeni heroji" pred publikom u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena treća po redu izložbu posvećena Velikom ratu koja je nastala kao plod saradnje Medija centar „Odbrana“ i Balkankult fondacije.

Pozdravljajući prisutne u ime domaćina, načelnik Odeljenja zajedničkih poslova u Medija centru „Odbrana“ potpukovnik Biljana Pašić podsetila je da su prethodne dve izložbe Dimitrija Vujadinovića „Srpkinja – heroina velikog rata“ i „Hleb u Velikom ratu“ naišle na veliko interesovanje kod beogradske publike, te da je Medija centru „Odbrana“ bilo zadovoljstvo da s trećom izložbom započne tradiciju predstavljanja Prvog svetskog rata iz nekog drugog ugla.
 
Ona je podsetila da je pod svodovima Doma Vojske Srbije publici trenutno dostupna i izložba „Dijanina deca“ koja govori o Dijani Budisavljević nepravedno zaboravljenoj heroini, koja je organizovala najveću akciju spašavanja dece iz ustaških logora u Drugom svetskom ratu i od sigurne smrti spasila više od 7.500 dečaka i devojčica.

Govoreći o izložbi, njen autor Dimitrije Vujadinović, naglasio je da ga je kao kulturologa najviše interesovao Veliki rat s aspekta kulturnog identiteta i etičke vertikale jednog društva. Vujadinović je istako da mu je zadovoljstvo što je dao skroman doprinos u očuvanju sećanja na ljude koji su svoj život dali za Srbiju, zahvalivši rukovodstvu Medija centru „Odbrana“ što je omogućilo da izložba ugleda svetlost dana.

Čast da otvori izložbu pripala je predsedniku Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918.  njihovih potomaka i poštovalaca, dr Vidoju Goluboviću. On je, tom prilikom, podsetio da je Srbija u Velikom ratu izgubila mnogo ljudi, a da je stogodišnjica sećanja na velike jubileje iz Prvog svetskog rata prilika da se setimo svih onih znanih i neznanih ljudi koji su, ne očekujući ništa zauzvrat, položili život na branik otadžbine.

Prema njegovim rečima, udruženje na čijem je čelu, dalo je nesebičan doprinos sećanju na slavne pretke u vidu 86 publikovanih knjiga, 50 dobrovoljačkih glasnika, 12 filmova i izložbi.
Izložba „Zaboravljeni heroji“, smatra on, plod je velike volje i istorijskog znanja, ali i dokaz hrabrosti i ljubavi koji su naši preci imali prema svojoj otadžbini.

Golubović je naglasio da je pred nama misija da mlađim pokolenjima pričamo o velikom ratu kako ne bi zaboravili ljude na čijim je kostima sagrađena današnja Srbija.

Kraj Velikog rata Srbija je dočekala na strani pobednika, no, žrtve koje je Srbija podnela bile su teške i uticale su na dalju sudbinu srpskog naroda. Cilj ove dokumentarne izložbe je da postavi etička pitanja posleratnog perioda Srbije. Šta se dogodilo posle sklapanja mira sa vrednostima za koje su se srpski vojnici, oficiri i narod nesebično žrtvovali u Velikom ratu? Koja je sudbina zadesila preživele heroje u novoformiranoj državi Jugoslaviji - od Vojvode Mišića, Milunke Savić, Mihaila Madžarevića do Momčila Gavrića, Arčibalda Rajsa, Dalfe Ivanić, Dragutina Marića i nepoznatih junaka? Naši istoričari i politikolozi nisu se posebno bavili ovim pitanjima i ova tema se veoma retko i danas javno postavlja.

Izložba je otvorena do 14.juna u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije, a ulaz je slobodan.
 
 
photoFOTO GALERIJA