05.06.2018

Predstavljena knjiga „Novi hladni rat i Srbija“



Knjiga „Novi hladni rat i Srbija - Geopolitička stvarnost Srba“, autora general-potpukovnika dr Vinka Pandurevića, promovisana je danas u Atrijumu Doma Vojske Srbije u Beogradu. O delu, koje sadrži izabrane tekstove autora koji su objavljeni u okviru Projekta - srpske stranice, moskovskog Fonda strateške kulture, osim autora, govorili su i profesori dr Radovan Radinović i dr Milomir Stepić, kao i dr Dušan Proroković i Mlađen Cicović.
 
Govoreći o knjizi čiji je recenzent, doktor Radovan Radinović je predstavio njen sadržaj i ustanovio da rad otvara veoma značajna pitanja s kojima se svet danas suočava. Istakao je da današnji "hladni rat"  može vrlo lako da se pretvori u pravi, jer su strategije odvraćanja od globalnog sukoba u velikoj krizi.
Radinović je izneo i nekoliko opštih ocena o tom, kako je rekao, veoma interesantnom delu, koje uverljivo donosi suštinu američkog spoljnopolitičkog  koncepta i temeljno analizira aktuelni geopolitički položaj Srbije.
 
Profesor dr Milomir Stepić, utvrdivši da je autor veoma vičan peru, podsetio je da je reč o tekstovima koji predstavljaju svojevrsni skup, ali istovremeno čine i kompletno delo.
Podvukao je i pojasnio stav autora da Zapad više nije ono što je bio, te da je njegova prevlast dovedena u pitanje, ali da je Amerika i dalje izrazito dominantna svetska sila, u svetu koji se menja u pravcu oporavka Rusije i uzleta Kine.
Takvo trenutno stanje on je definisao "relativnim unipolarizmom", koji karakteriše i "panika Sjedinjenih Američkih Država odbenignog ali i malignog uticaja Rusije".
 
Dušan Poroković, načelnik Centra za Evroazijske studije, rekao je da mnoge države ne bi preživele ono što je Srbija prethodne tri decenije i dodao da se knjiga bavi promenom ravnoteže snaga u svetu, a da autor vrlo uspešno brani svoje teze iznete u prethodnim radovima, po kojima je država ponovo ključni akter u svetskoj politici a da zemlje u međunarodnoj politici isključivo vodi nacionalni interes, te da su ideje slobode i demokratije vrlo često zloupotrebljene za partikularne interese.
 
U ime izdavača,  Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Izdavačke kuće "Svet knjige",
Mlađen Cicović je izrazio zadovoljstvo zbog učešća u projektu za koji je rekao da je da je realizovan iz dva razloga - vrednosti i stručnog nivoa sadržaja knjige ali i zbog kompetencije autora, bivšeg visokopozicioniranog oficira Republike Srpske. On je dodao da delo krasi velika dokumentaristička vrednost, čemu doprinosi i odlična likovna oprema izdanja.
 
Zahvaljujući prisutnim slušaocima i učesnicima u diskusiji, autor knjige, general-potpukovnik dr Vinko Pandurević, istakao je da, nakon izlaganja kolega, ne želi da se bavi njenim sadržajem, već se osvrnuo na aktuelna pitanja geopolitike i aspekte i posledice novog "hladnog rata", u čijem je svetlu i analizirao trenutni položaj Srbije. Prema njegovim rečima, on je danas u tim okolnostima veoma kompleksan i dodao da je naša zemlja praktično između čekića i nakovnja, i u svojevrsnom geopolitičkom trouglu, ali da je veoma važno da insistira na svojoj vojnoj neutralnosti baš kao i na odbrani dejtonskog položaje Republike Srpske i integriteta države, prevashodno na Kosovu i Metohiji
 
Objavljeni tekstovi, sabrani u knjizi koja je danas predstavljena, nastali su kao rezultat višegodišnjeg, kontinuiranog naučnog i stručnog praćenja i analiziranja osnovnih postavki poretka sveta, znanog pod imenom „novi svetski poredak“.
 
photoFOTO GALERIJA