20.06.2018

Otvorena izložba "Pozdravite moga tatu"



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena Vidovdanska izložba Likovne grupe Vojske pod nazivom „Pozdravite moga tatu“.

U ime Medija centra „Odbrana“ prisutne je pozdravila načelnik Odeljenja zajedničkih poslova u toj ustanovi potpukovnik Biljana Pašić, podsetivši da se i ove godine, sad već tradicionalno, u susret Vidovdanu u Domu Vojske Srbije beogradskoj publici svojim delima predstavljaju članovi Likovne grupe Vojske.

– Članovi likovne grupe predstaviće se radovima koji nas podsećaju na sve one očeve koje smo ispraćali u ratove, na one koji su se vratili, ali i na one koji na žalost nisu, rekla je potpukovnik Pašić, dodavši da izložba koja krasi zidove Male galerije ujedno predstavlja i obeležavanje 71. godine postojanja Likovne grupe, što je prilika i za podsećanje na dane kada je grupa osnovana daleke 1945. na inicijativu pukovnika Branka Šotre, prvog posleratnog rukovodioca Doma Vojske Srbije i ujedno osnivača Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Na gostoprimstvu i dugogodišnjoj plodonosnoj saradnji Ministarstvu odbrane i Medija centru „Odbrana“ u ime Likovne grupe zahvalio je Dragan Živaljević, izrazivši uverenje da će ova izložba biti uspešnija od prethodnih.

Otvarajući izložbu, magistar teorije umetnosti Dragana Martinović istakla je da element spajanja, koji izložbu čini stabilnom i kompaktnom celinom, predstavljaju duboko proživljene emocije koje svako od njih prenosi na sliku.

– U svakoj slici možemo da pročitamo želju za slobodom od ropstva, poniženost, beznađe i zlotvora. Upravo zbog te simbolike u usmerenosti na suštinu, većina slika je koncizno prezentovanje motiva na neutralnoj pozadini, oslobođena prenatrpanosti i baš zato „pogađa“ suštinu, rekla je ona napominjući da svi izloženi radovi odišu ljubavlju prema otadžbini.

Likovna grupa baštini 71 godinu postojanja i stvaralaštva, a samo tri godine nakon osnivanja, već 1948.članovi su izložili radove na prvoj Decembarskoj izložbi. Od tada, pa sve do danas su pod budnim okom vrsnih umetnika poput Miljenka Stančića, Stojana Đelića, Đorđa Ilića, Božidara Prodanovića i drugih, stvarali dela koja su javnosti do sada bila prezentovana 110 puta.

Postavku čine radovi 17 autora koji su tehnikama ulja, akvarela, kolaža i pastela kroz različite interpretacije dali svoj lični pečat izložbi na temu „Pozdravite moga tatu“.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije sve do 7. jula 2018. godine.










 
photoFOTO GALERIJA