22.06.2018

Promovisana knjiga „Pravoslavlje i rat“



U Atrijumu Doma Vojske Srbije danas je promovisan zbornik radova sa predavanja održanih u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu pod nazivom „Pravoslavlje i rat“. Priređivač knjige je pukovnik u penziji dr Borislav Grozdić, a suizdavači su Medija centar „Odbrana“ i  Institut.
Predstavljajući knjigu, direktor medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin, čovek koji je stvorio savremenu versku službu u Vojsci i razvio koncept njene upotrebe u savremenim operacijama, podsetio je da država pri definisanju doktrinarnih rešenja vojnu moć definiše kroz tri komponente – moralnu, fizičku i konceptualnu. Upravo je moralna, napominje on, najosetljivija i sklona naglim promenama, zbog čega je za potencijalnog neprijatelja uvek bila najveća nepoznanica, ali i prva na udaru.
Novouspostavljena Verska služba u Vojsci Srbije, dodao je on, u današnje vreme pozitivno utiče na moralnu komponentu i doprinosi ukupnoj vojnoj moći.
– Položiti život za bližnjeg najveća je žrtva, a taj rizik na svojim plećima nose vojnici- rekao je pukovnik Karapandžin , naglasivši da je suštinsko etičko pitanje kako učestvovati u ratu i u isto vreme se pridržavati načela vere.
Prema rečima profesora Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Bogoljuba Šijakovića, iako je srpski narod je u 19. i 20. veku vodio 18 oslobodilačkih ratova i stekao bogato vojničko iskustvo u grčevitoj borbi za slobodu, istorijografija nije dovoljno proučavala fenomen pravoslavlja i rata i još uvek nije dala sve važne odgovore.
On je naglasio da pravoslavlje nalaže solidarnost sa žrtvom i da to proizvodi moralnu obavezu da se žrtva zaštiti, a kako je pravoslavlje etika zajednice, ono direktno nalaže odbranu drugog.
Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Jovan Babić koji se skoro četiri decenije teorijski zanima za rat i kod nas je jedan od onih koji se najozbiljnije i najobuhvatnije bavi etikom rata i mira, istakao je da su predavanja koja su pretočena u Zbornik važna, ne samo zato što predstavljaju riznicu stručnih i naučnih promišljanja pozvanih stručnjaka na ovu tematiku, već zato što ona predstavljaju inspiraciju i drugima da daju svoj doprinos.
Priređivač zbornika prof. Grozdić pukovnik u penziji i profesor Pravnog Fakulteta za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu naglasio je da su održana predavanja i Zbornik samo deo projekta koji ima za cilj da popuni prazninu u odgovoru na pitanje da li pravoslavlje i rat idu zajedno. Ideja je da se nakon međunarodne konferencije definiše pravoslavno stanovište o tom, za vojsku i čitavo društvo, važnom pitanju.
Podstaknuta teorijskim i praktičnim razlozima, inicijativa za otvaranje teme „Pravoslavlje i rat“ potekla je od direktora Instituta za filozofiju i društvenu teoriju prof. dr Petra Bojanića, prof. dr Jovana Babića i priređivača zbornika prof. dr Borislava Grozdića.
Teorijski razlozi su prevashodno u činjenici da u svetskoj stručnoj javnosti i literaturi pravoslavno stanovište o ratu, za razliku od drugih verskih tradicija – judaizma, islama, budizma, pa i hrišćanskih konfesija rimokatolicizma i protestantizma – nije ni izbliza dovoljno afirmisano, prisutno, pa čak uopšte i poznato.
Ako bi se iz pravoslavnog pogleda na rat morala izdvojiti samo dva, posebno značajna pitanja, to bi bio odnos pravoslavlja prema pacifizmu i prema teoriji pravednog rata. Zato su i tekstovi u zborniku podeljeni u ove dve celine: „Pravoslavlje i pacifizam” i „Pravoslavlje i pravedni rat”.
Zbornik sadrži 11 autorizovanih predavanja održanih u okviru ciklusa predavanja u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, pod nazivom „Paravoslavlje i rat“ ,od 1. aprila 2015. do 22. aprila 2016. godine. U autorizovanim radovima prezentovanim u zborniku „Pravoslavlje i rat“ o ovoj temi, sa različitih aspekata, svoje stavove izneli su filozofi, bogoslovi, sociolozi i istoričari iz Srbije, Ruske Federacije, Grčke i Rumunije. Autor ciklusa predavanja i priređivač zbornika, prof. dr Borislav Grozdić, doskorašnji je nastavnik Vojne etike na Vojnoj akademiji, a zbornik je prevashodno namenjen snagama bezbednosti u zemlji i posebno pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Predstavljanje knjige uveličala je i Svetlana Stević, srpski vokalni solista i nacionalni umetnik i jedan od najuglednijih izvođača izvorne srpske pesme, istraživač i čuvar drevnog srpskog muzičkog predanja, otpevavši muzičke numere „Tri zvezdice nad Prizren zasjaše“ i „Kad se setim pa uzdanem“.
 
 
 
photoFOTO GALERIJA