27.06.2018

Promocija knjige „Era multipolarnosti“



Danas je u atrijumu Doma Vojske održana promocija knjige „Era multipolarnosti“ Dušana Prorokovića, predavača na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost, u izdanju „Službenog glasnika“. Proroković se, naime, već više godina bavi procesom rađanja nove višepolarnosti u uređenju sveta, a rezultat tog istraživanja jeste knjiga koja je danas predstavljena i o kojoj su govorili Jovo Vukelić, njen urednik, dr Branko Krga, dr Jovan Dušanić, novinar Nikola Vrzić i Momir Bulatović, nekada političar, a danas takođe predavač. Tema više nego zanimljiva i važna za svaku državu – svet, vazda u previranju, suprotno očekivanjima iz 1980-ih i 1990-ih u vezi sa takozvanim „krajem istorije“, doživljava novi, teško predvidljiv proces: nakon četvrt veka rađaju se novi polovi moći i malo ko može u ovom trenutku reći koliko će ih biti u godinama koje dolaze.
 
„Reč je o procesu koji traje sasvim vidljivo poslednjih desetak godina i trajaće decenijama“, istakao je Jovo Vukelić. Novinar Nikola Vrzić naglasio je da je reč o delu koje je potpuno utemeljeno, te da je autor u karakterizaciji međunarodnih odnosa došao do niza zaključaka od kojih je Vrzić istakao dva.
 
„Prvi zaključak je da je multipolarnost najprirodniji poredak, a drugi da su bez obzira na sve promene i pojavu novih faktora koji utiču na međunarodne odnose, države i dalje najvažniji nosioci tih odnosa. Zato se knjiga može čitati kao uputstvo za vođenje države“, istakao je Vrzić podsećajući na to da se Srbiji stalno prebacuje da je prespavala pad Berlinskog zida te da zato ne bi trebalo da ignoriše ovaj već  zahuktali proces.
 
Dr Jovan Dušanić je, naglašavajući da je reč o delu koje jasnim stilom govori o veoma složenoj temi, dodao da isto u potpunosti objašnjava kako nastaje višepolarni svet:
 
„Nije pitanje hoće li takav poredak nastati, jer mi upravo prisustvujemo uspostavljanju ravnoteže, već koliko ćemo polova dobiti – tri ili devet.“
 
Za Momira Bulatovića, knjiga je izuzetno važna već zbog onih procesa koji nam se svima dešavaju, ali i zbog pojave novih činilaca što utiču na politike raznih zemalja: „Novi ekonomski sistem i njegove elite su u, evropskim zemljama pre svega, razvlastili stare oligarhije, i danas je veliko pitanje kad se s tim državama razgovara, s kojim se njihovim činiocima moći to čini?“
 
Autor je kao pedantan istraživač, naglasio je prof. dr Branko Krga, za svaku svoju tvrdnju našao uporište u brojnim autoritetima i teorijama, ali i ostavio jednu nedoumicu na razmišljanje svima:
 
„S jedne strane stoji teza da položaj neke zemlje i njenu moć određuje njena spoljna politika, a s druge, teza po kojoj je spoljna politika svake države uslovljena njenim unutrašnjim odnosima, snagom, stabilnošću.“
 
Publici se, na kraju, obratio sam autor, podsećajući da živimo u vremenu promene hijerarhije moći u svetu u kome su se kao činioci od uticaja na spoljnu politiku pojavili i takozvani nedržavni faktori, a bezbednost ostaje ključni pojam za sve.
 
„Multipolarni svet je u ovoj 2018. godini i te kako prisutan, ali će proći još mnogo  vremena dok dobijemo definisane polove moći“, rekao je Proroković. „Suprotno očekivanjima, doći će do destabilizacije u nizu regiona jer se status privilegovanog u međunarodnim odnosima ne poklanja već osvaja. Zato bi ovaj proces trebalo i mi da pratimo, pažljivo, i to kroz rad istraživačkih cenatara, a ne političkih. Jer, reč je o veoma nepredvidivom procesu, multivektorskom. Samo tako ćemo moći da ga razumemo.“
 
photoFOTO GALERIJA