28.06.2018

Pomen srpskim junacima u Domu Vojske



Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Vidovdan, praznik na koji se vekovima unazad služi pomen srpskim ratnicima poginulim u bici sa Turcima na Kosovu Polju 1389. godine.
 
Tim povodom u paraklisu Svetog kralja Milutina u beogradskom Domu Vojske Srbije vojni sveštenik, potporučnik  Slavko Papić, služio je parastos kosovskim junacima, ali i svim svetim ratnicima i mučenicima postradalim u odbrani zemlje.
 
U svom inspirativnom obraćanju nakon pomena, direktor Medija centra "Odbrana", pukovnik Stevica Karapandžin je rekao da se molitve na pomenu ne uzdižu ka nebu radi ljudskog sećanja na srpske junake, već da bi oni zavredili mesto u Božijem sećanju, u večnosti.
 
On je podsetio da je prilikom osveštavanja paraklisa Svetog kralja Milutina, patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej odlučio da u sveti presto položi mošti Svetog kneza Lazara, uz obrazloženje da im je mesto upravo u Ratničkom domu.
 
Direktor Medija centra "Odbrana" je istakao da je sveti Knez Lazar, kao najveći vitez srpskog roda, svima zaštita ali i sudija.
 
- Danas smo se pomolili za sve junake koji su učinili tu žrtvu koju narod prepoznaje vekovima i zato voli svog vojnika. Ona ne podrazumeva samo spremnost da se izgubi ovozemaljski život nego i rizik da se izgubi onaj važniji, život u večnosti, a upravo na tu žrtvu su bili spremni svi oni za koje smo se danas pomolili - rekao je on.
 
Kazujući stih  "Vidovdane, moj očinji vide, tobom vidim što drugi ne vide", Karapandžin je potvrdio da ih se uvek seti na današnji dan.
 
- Te reči su ustvari srž "kosovskog zaveta" koji vekovima predstavlja duhovnu i vojničku vertikalu oko koje su se svi veliki junaci, zbog kojih smo danas ovde, a za koje verujemo da su danas na takvom mestu odakle mogu da uznesu dostojne molitve za nas, kako bismo na Vidovdan i mi progledali duhovnim vidom - rekao je pukovnik Stevica Karapandžin.
 
Na pomenu u Domu Vojske pročitana su sva imena pripadnika Vojske i Policije koji su položili život za otadžbinu tokom 1998. i 1999. godine i uznete molitve za njihovo spasenje.
photoFOTO GALERIJA