10.07.2018

Odabrana dela Likovne kolonije „Mina Vukomanović Karadžić“ u Maloj galeriji



Povodom manifestacije „Dani Mine Vukomanović Karadžić“ u Beogradu danas je u  Atrijumu Doma Vojske Srbije otvorena izložba izabranih dela iz istoimene zbirke nastale na likovnoj koloniji u Savincu koju zajednički organizuju Medija centar „Odbrana“ i Kulturni centar Gornji Milanovac.

Pozdravljajući prisutne u ime Medija centra „Odbrana“, viši kustos i načelnik Galerije Doma Vojske Srbije, Jelena Knežević, istakla je da je svojim izlagačkim aktivnostima Dom Vojske postao prepoznatljivo i referentno mesto u kome se susreću poznata imena iz sveta umetnosti.

– Kao ustanova koja svoje programe prvenstveno bazira na kulturnim sadržajima, na posticanju stvaralaštva, posebno savremenog umetničkog stvaralaštva, zadovoljstvo nam je što danas počinjemo saradnju sa Kulturnim centrom iz Gornjeg Milanovca, a koju  ostvarujemo obeležavanjem zaista bitne manifestacije „Dani Mine Vukomanović Karadžić“ u Beogradu, rekla je viši kustos Knežević, dodajući da je reč o portretima  Mine Vukomanović Karadžić kao i radovima koji predstavljaju Savinac, Takovsku oblast i njenu povezanost s dinastijom Obrenović, a koji su rađeni različitim tehnikama i izrađeni u različitim dimenzijama.
Ona je naglasila da Medija centar „Odbrana“ prepoznaje značaj formiranja umetničke zbirke za Kulturni centar Gornji Milanovac, s obzirom na to da umetnička zbirka Galerije Doma Vojske Srbije broji više od 1.500 kulturnih dobara koje su dela istaknutih umetnika koji su radili i stvarali na prostoru nekadašnje Jugoslavije.
 – Naša uloga je prvenstveno sakupljanje, čuvanje, izlaganje i publikovanje kulturnih dobara, a upravo tim povodom smo se danas i sreli, rekla je viši kustos Knežević, zahvalivši kolegama iz Gornjeg Milanovca što su omogućili da beogradska publika vidi dela umetnika koji su stvarali u Savincu baš pod svodovima Doma Vojske Srbije.

Kustos i urednik likovnog programa Kulturnog centra Gornji Milanovac, Radoš Gacić, zahvalio je Medija centru „Odbrana“ na prilici da se u galerijskom prostoru u samom centru grada izlože dela koja zavređuju pažnju celokupne srpske publike. On je, takođe, podsetio da na Savincu, mestu gde je sahranjena Mina Vukomanović Karadžić, za dva dana počinje 25. likovna kolonija koja nosi Minino ime.

Otvarajući izložbu, direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac, Dragan Arsić, zahvalio je Medija centru „Odbrana“ na saradnji kao i svim umetnicima koji su dali svoj doprinos razvoju kolonije. On je istakao da Gornji Milanovac ima brojna kulturna bogatstva i dešavanja zbog kojih ga vredi posetiti, a da je osim likovne kolonije Mina Vukomanović Karadžić taj grad poznat i po Međunarodnom bijenalu umetničke minijature i festivalu „Kratka forma“.

– Iako ovde sada možete pogledati samo 24 slike, zbirka likovne kolonije je daleko bogatija i u njenom stvaranju učestvovali si brojni akademski slikari. Naša je misija da širimo kulturu, jer na taj način dobijamo veće bogatstvo – duhovno bogatstvo, rekao je Arsić.

Zbirka broji 366 radova autorskih dela 200 slikara iz Srbije, Republike Srpske i inostranstva.  Prioritet izložbe su slike o temi Mininog lika, njenog imena i dela, kao i slike sa motivima Savinca, Rudničko-takovskog kraja i dinastije Obrenovića, zahvaljujući kojoj je Mina Vukomanović posle smrti preneta u crkvu Svetog Save na Savincu.
Publika će biti u prilici da postavku pogleda do 21. jula u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije.
 
 
photoFOTO GALERIJA