18.07.2018

Stručno vođenje kroz izložbu o stradanju srpskog naroda



Autor Peđa Đaković  juče je, tokom stručnog vođenja kroz izložbu „Golgota i Vaskrs“,  govorio o uticaju fresko-slikarstva Studenice na njegov rad uopšte i posebno na slike koje su upravo izložene u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

Otvorivši priču o odrastanju u Bosni, Bačkoj i Novom Sadu, posebno je naglasio uticaj hercegovačkog dela familije, ali i crnogorske. Detinjstvo protkano uspomenama iz svešteničke porodice njegovog dede svakako je postavilo korene budućeg pogleda na svet, u kom važno mesto zauzima bol stradanja srpskog naroda. Tako je slika „Jama“ nastala još tokom studentskih dana u Pragu, a za ovo delo nagrađen je značajnim međunarodnim nagradama. Patnja naroda kroz vreme i istorijske događaje emocija je koja se provlači i do poslednjeg dela „Jadovno“, izloženo u ovoj postavci.

Nota koja prožima čitav život autora i slikarski opus je i srpska narodna poezija, kao i dela velikana pisane reči Andrića, Crnjanskog, Pavića i Ćosića.

Peđa Đaković je rođen 1964. godine u Derventi. Završio je Likovnu akademiju u Pragu, samostalno je izlagao u Jugoslaviji, Čehoslovačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Holandiji, Španiji, Engleskoj i Crnoj Gori. Učestvovao je na brojnim izložbama u svetu i dobitnik je više nagrada. Njegova dela se nalaze u svetskim umetničkim kolekcijama. Živi i radi u Pragu.

Zbog velikog interesovanja umetnik je zakazao još jedno stručno vođenje kroz izložbu, u subotu 21. jula 2018. godine u 17 sati.
 
 
 
photoFOTO GALERIJA