09.08.2018

Pripadnici Medija centra „Odbrana“ u poseti Narodnom muzeju



Zaposleni u Medija centru „Odbrana“ predvođeni direktorom te ustanove pukovnikom Stevicom S. Karapandžinom posetili su danas Narodni muzej u Beogradu, koji je, nakon 15 godina rekonstrukcije, ponovo otvoren za javnost na Vidovdan, 28. juna ove godine.

Nakon što ih je pozdravila direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, oni su, uz stručno vođenje imali priliku da prođu kroz svojevrsnu rekapitulaciju istorije, kulture i umetnosti našeg podneblja, i vide tek delić bogatog fonda Narodnog muzeja, koji u svojim depoima čuva oko 400.000 najrazličitijih artefakata.

Obilazak stalne postavke pripadnici Medija centra „Odbrana“ počeli su od arheološke zbirke koja obuhva hronološki raspon od paleolita do antičke grčke i dominantne rimske kulture i umetnosti. Načinom izlaganja, dizajnom i osvetljenjem akcentovani su fenomeni poput kultura Lepenskog Vira, neolitizacija, pojava najstarije metalurgije bakra, te značaj i funkcije ovdašnjih rimskih provincija u strukturi Rimskog carstva, s posebnim osvrtom na poreklo određenog broja rimskih careva.

Na prvom spratu Narodnog muzeja imali su priliku da vide srednjovekovne predmete – nakit, keramiku, ikone, freske i kopije fresaka, bogoslužbene predmete i predmete primenjene umetnosti, koji na dinamičen način svedoče o uzbudljivom životu Srednjeg veka na tlu današnje Srbije. Naime, tu se nižu izložbene sale u kojima je kroz deset tematskih celina predstavljen period od sredine ranog Srednjeg veka, pa sve do Prvog srpskog ustanka.

U drugom delu izložbenog prostora na prvom spratu zaposleni u Medija centru „Odbrana“ mogli su da vide Zbirku srpskog slikarstva 18. i 19. veka, a zatim i izložbeni prostor na drugom spratu –dela stranih umetnika i deo Zbirke jugoslovenskog slikarstva 20. veka.

Nova muzejska postavka nastoji da uravnoteženim kombinovanjem konvencionalnog i inovativnog, omogući otvoreni uvid i u umetnost i u prošlost. Kroz samu stalnu postavku prepliću se rezultati svih muzejskih delatnosti i aktivnosti, od istraživanja i konzervacije do interpretacije i edukacije.

Stalna postavka muzeja obuhvata veliki hronološki opseg – od dalekog paleolita sve do umetnosti 20. veka. Organizovana je na tri nivoa i prostire se na oko 5.000 kvadratnih metara. Pažljivo odabrani eksponati, kao i postavka u celini, slikovito i hronološki vode posetioca od praistorije do savremene umetnosti.
 
 
photoFOTO GALERIJA