04.09.2018

"Lujza Mišić" u beogradskom Domu Vojske



U beogradskom Domu Vojske večeras je izvedena predstava "Lujza Mišić", o životu proslavljenog srpskog vojvode Živojina Mišića.

Reč je o dramskoj postavci baziranoj iz ugla Mišićeve supruge, Nemice, Lujze Krikner Mišić, koju u komadu maestralno tumači Sonja Jauković, prvakinja drame Narodnog pozorišta.

Ulogu radijske novinarke, Bosiljke, igra Vesna Stanković, članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Aktere predstave, rađene po tekstu Saše Simonovića, čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Vesna Stanković, burno je pozdravila mnogobrojna publika, koja je do poslednjeg mesta ispunila Svečanu dvoranu Doma Vojske Srbije.

U prologu dirljive drame o ljubavi, ratu, patnji i nadi, Dejan Milić, predavač retorike na Pravnom fakultetu Univerziteta Union, inspirativno je besedio o stradanju srpskog naroda tokom dvadesetog veka.

Na kraju predstave, nakon što se glumačka ekipa poklonila publici,  Vesna Stanković je podsetila prisutne da su se ovih dana pre 100 godina odvijale najteže bitke na Solunskom frontu. 

- Nužno je da ove herojske priče prenosimo svojoj deci i bližnjima,  kako bi znali da su potomci velikog naroda. Nasuprot uvreženom shvatanju da samo ratna vremena iznedre heroje, znam mnogo mirnodopskih heroja, rekla je rediteljka predstave i u tom kontekstu spomenula Milunku Savić, koja je, osim što je bila heroj u ratu, u miru odgajila 37 tuđe dece. 

Ona je predstavila i Tanju Dražilović, predsednicu Udruženja "Centar zvezda", koje organizuje sigurnu kuću za decu odraslu bez roditeljskog staranja i pozvala sve prisutne da podrže taj i slične humanitarne projekte. 

Drama „Lujza Mišić“, za koju je muziku radio Vladimir Nikić, a kostime Ivana Guteša, osvojila je nagradu za najbolju predstavu po izboru publike, festivala duo drame u Topoli.
photoFOTO GALERIJA