13.09.2018

Stručno vođenje kroz izložbu „Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije“



Danas je u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije održano stručno vođenje kroz izložbu „Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije“ . Nakon upoznavanja sa istorijatom i arhitekturom zdanja Ratničkog doma, učenici Građevinske škole bili su u prilici da zasnaju nešto više o ideji i nastanku izložbe „Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije“. Radovi predstavljeni na izložbi čine trajna umetnička ostvaranja nastala tokom manifestaciji „NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije“ koja se u ovoj Galeriji održavala u periodu od  1961. do 1985. godine. Danas se ovi radovi trajno čuvaju u fundusu Doma Vojske Srbije,  istakla je Jelena Knežević autorka izložbe i načelnik Galerije.

O značaju same izložbe govore i imena učesnika: Đorđe Andrejević Kun, Danica Antić, Jovan Bijelić, Milo Milunović, Milan Cmelić, Olja Ivanjicki, Branko Miljuš, Cvetko Lainović, Boža Ilić, Petar Lubarda, Nikola Martinoski, Angelina Gatalica, Oto Logo, Miloš Gvozdenović, Milan Konjović, Milić Stanković – Milić od Mačve, Petar Omčikus, Voja Stanić, Mića Popović, Mersad Berber, Emir Dragulj, Halil Tikveša i drugi. Pomenuti umetnici obeležili su likovnu scenu jugoslovenske umetnosti druge polovine 20. veka i bitni su kako za razumevanje tako i za proučavanje umetnosti pomenutog perioda. Izložba „Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije“ otvorena je do 25. septembra.

Tokom Dana evropske baštine koju Medija centar „Odbrana“ obeležava i ove godine, zainteresovani posetioci biće u prilici da  u utorak 18.9.2018. u 13.00 časova, pored aktuelne postavke obiđu i objekat Doma Vojske Srbije i upoznaju se sa njegovim značajom i arhitekturom.
Obavezna prijava na: 011/3234 - 712
 
photoFOTO GALERIJA