19.09.2018

Monografija o pravničkim dometima Laze Kostića



U Domu Vojske Srbije javnosti je predstavljena nova knjiga prof. dr Žike Bujuklića, profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, „Pravnički dometi pesnika Laze Kostića”, u izdanju Službenog glasnika. Mnogobrojni ljubitelji naučne i polurane knjige tako su postali svedoci još jednog viđenja srpskog čuvenog pesnika, svestranog i enciklopedijski obrazovanog političara, novinara, narodnog tribuna, diplomate, filozofa. Profesor  Bujuklić je u svojoj najnovijoj knjizi dao veoma bogati portret pravnika Laze Kostića koji je doktorirao u Mađarskoj sa svega 25 godina. U voma bogatoj monografiji dati su odgovori na neke još nedovoljno objašnjene i sasvim rešene nedoumice iz pesnikovog naučnog opusa, od skraćenog izdanja doktorske disertacije, preko prevoda naučnih dela na latinski i s latinskog, pa sve do nesporne renesansne svestranosti.

Profesor dr Žika Bujuklić ovom studijom pokazuje da Laza Kostić nije bio samo veliki srpski pesnik, dramski pisac, prevodilac, književni i pozorišni kritičar, novinar, nacionalni tribun, političar, diplomata, filozof i estetičar, već da je dao značajan doprinos i u oblasti prava.  
  
U prvom delu knjige govori se o njegovoj doktorskoj disertaciji i navode podaci koji do sada u pravnoj istoriografiji nisu objavljivani, a drugi deo je posvećen njegovom prevodu jednog od najznačajnijih udžbenika rimskog pandektnog prava slavnog nemačkog romaniste Hajnriha Dernburga.
 
O naučnom stvaralaštvu prof. dr Žike Bujuklića, autora studije „Pravnički dometi pesnika Laze Kostića” i samom delu  govorili su prof. dr Jovica Trkulja, prof. dr Milena Polojac,  i prof. dr Srđan Šarkić.
 
photoFOTO GALERIJA