10.10.2018

Heroine iz Velikog rata



Pozorišna predstava „Žensko srce u šinjelu“ izvedena je u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije. Pred mnogobrojnim publikom ispričana je priča o tri heroine Velikog rata – Milunki Savić, Flori Sends i Nadeždi Petrović po tekstu Mihajla Vitezovića, a u režiji Mirjane Karanović. Uloge su tumačile Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović.

Predstava je pratila tri glumice – Iskru, Jasnu i Senku, koje povodom godišnjice Velikog rata pokušavaju da naprave predstavu o životima tri heroine. Priča u sebi nosi preplitanje života samih glumica i nedaća koje ih muče i njihovih pokušaja da ispričaju životne priče Milunke Savić, najodlikovanije žene vojnika u istoriji ratovanja, Flore Sends, jedine Britanke s činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadežde Petrović, koja je žrtvovala život da bi pomogla svom narodu. Tokom predstave tri glumice pronalaze snagu u likovima koje tumače i poistovećuju se sa njima, što im daje vetar u leđa da se suoče sa sopstvenim problemima. Tokom uvežbavanja premijere predstave o heroinama, što su dublje zalazile u srž likova koje tumače, poželele su da nikad ne zaborave šta su Milunka, Flora i Nadežda učinile za srpski narod, ali i da tu priču ispričaju svima, kako njihovo junaštvo ne bi bilo zaboravljeno.

Delo prati život heroina od trenutka kada dobrovoljno stupaju u vojsku, njihovo angažovanje u ratu, ali i život posle rata, pun nepravdi prema njihovom dobročinstvu i požrtvovanosti.
photoFOTO GALERIJA