02.11.2018

Izložba „Srpska književnost i veliki rat“



U Maloj galeriji Doma Vojske otvorena je izložba „Srpska književnost i veliki rat“, autora Olge Krasić Marjanović i Marjana Marinkovića, osmišljena da prikaže osobenosti književne umetnosti u periodu od 1914. do 1918. godine kada su i život i dela naših najznačajnijih stvaralaca bili obeleženi ratom, stradanjima i neizrecivim heroizmom.

U ime Medija centra „Odbrana“ goste je na otvaranju pozdravila potpukovnik Biljana Pašić i istakla da svojim razgranatim aktivnostima, pa i organizovanjem brojnih izložbi u svojim renomiranim galerijama svedoči da se bitke i ratovi ne dobijaju samo oružjem, već i kulturom, rečju, perom, slikarskom kičicom...
 
- O pobedama, herojima i njihovim podvizima, ali i žrtvama rata, stradanjima i ljudskim sudbinama govore i pišu književnici, pesnici i drugi stvaraoci. Ova izložba, otvorena u saradnji Medija centra "Odbrana" i Biblioteke grada Beograda doprinosi toj osobenoj borbi kulturnih stvaralaca da ratna stradanja naroda zabeleže za naredne generacije, ostavljajući tako neizbrisive tragove u vremenu. To je tek jedna u nizu od dvadesetak izložbi kojima smo tokom protekle četiri godine obeležavali godine Velikog rata. Veoma posećene su bile i promocije naših izdanja i predstave priređivane uz našem zdanju, povodom obeležavanja pobeda izvojevanih tokom rata- rekla je potpukovnik Pašić.
 
Izložba „Srpska književnost i veliki rat“ podeljena je u dve celine. Na prvoj je, na sedamnaest digitalizovanih plakata, predstavljeno isto toliko velikih umetnika, srpskih pisaca koji su u ratu učestvovali, kao borci ili kao civili koji su prešli Albaniju, izgubili domove i svoje najmilije, ili svedočili o vremenu u kom je rat određivao i njihovu sudbinu. Druga celina predstavlja pregled onovremene srpske književnosti u periodici koja je, manje ili više redovno, ponekad i na mahove, izlazila u Srbiji, Hrvatskoj, Grčkoj i Francuskoj u vreme Velikog rata.
 
O izložbi, koja u Maloj galeriji Doma Vojske traje do 30. novembra, govorili su direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov i koautor postavke Marjan Marinković.
             
 
photoFOTO GALERIJA