08.11.2018

Monodrama o vojvodi Janku Katiću u Domu Vojske Srbije



Večeras je u atrijumu Doma Vojske Srbije, u izvođenju glumca Aleksandra Dunića, po tekstu Milovana Vitezovića,  izvedena monodrama „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“.

Janko Katić, knez turijski iz sela Rogače podno Kosmaja, turski šurak i retko obrazovan vojvoda, tumač s turskog i nemačkog, bio je jedna od trojice ključnih figura u prvim godinama Prvog srpskog ustanka. Svestan još od jeseni 1803. godine da je buna na pomolu, izbegao je seču knezova, i pridružio se Karađorđu i ustanicima. Zajedno sa Simom Markovićem i Vasom Čarapićem štitio je ostatak srpske vojske od dejstva turskih jedinica iz Beograda. Poznat po mudrosti i poznavanju jezika, bio je s Karađorđem na pregovorima s Austrijancima u maju 1804. godine u Zemunu, i potom s Bećir pašom koga je Porta uputila da kazni dahije zbog zuluma. Svestan loših strana apsolutne moći, zajedno s Jakovom Nenadovićem pokušao je da ograniči Karađorđevu vlast,  bezuspešno.

Kroz inspirativan tekst pun epizoda iz života ovog junaka Prvog srpskog ustanka, pisac Vitezović i glumac Dunić ispripovedali su priču i o malo poznatoj prožetosti odnosa srpskog naroda i Turaka iz Beogradskog pašaluka, vođa ustanka, i manje poznatih ličnosti srpske istorije.

„Junaštvo kad se mora, a rečju budi okovan. Hvalom drugih čovek sebe uzdiže“, bila je poruka ovog vojvode koji je poginuo 1806. godine kod Šapca.


 
photoFOTO GALERIJA