03.12.2018

Održana promocija monografije „Mlada Bosna“



Promocija monografije „Mlada Bosna“ profesora dr Radoslava Gaćinovića, naučnog savetnika u Institutu za političke nauke, održana je danas u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije. Ljubitelji istorije su imali priliku da se detaljnije informišu o tajnoj revolucionarnoj omladinskoj organizaciji čiji je član Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdidanda.
Profesor Gaćinović je pokušao da osvetli događaj koji, prema rečima mnogih, predstavlja okidač za početak Prvog svetkog rata koji je odneo mnogo života.
-Mlada Bosna je ostavila nezaobilaznu istorijsku, politikološku, sociološku i pravnu tekovinu koja podseća na slobodu, hrabrost, dostojanstvo i na  nacionalizam u najpozitivnijem smislu reči i na sve one evropske vrednosti toga vremena – rekao je profesor Gaćinović o oslobodilačkom pokretu i dodao da je krajnje vreme da se Srbija vrati sebi, slavnim korenim i okrene svojoj budućnosti.
Autor je istraživao kako je nasatala organizacija, ko su bili uzori tih hrabrih i mladih revolucionara, šta su im bili ciljevi i motivi i koji su način borbe za oslobođenje izabrali.
Jedan od recenzenata, prof. dr Darko Tanasković, navodi da je knjiga pripremana i napisana sa znanjem, poštenjem, objektivnošću i ljubavlju i da je značajan trenutak u kom izlazi monografija, kako za Srbiju tako i za svet.
O delu je govorio i profesor dr Mile Bjelajac koji se osvrnuo na istorijski događaj i rekao da prošlost treba razumeti iz njenog vremena i sistema vrednosti koji su vladali u tom vremenu. Prema njegovim rečima, ova knjiga predstavlja sistematičan podsetnik na značajne događaje naše istorije.
Monografija je posvećena svim precima koji su svoje živote ostavili u oslobodilačkim ratovima u 19. i 20. veku – prvenstveno Vladimiru Gaćinoviću, duhovnom začetniku Mlade Bosne, a onda i vidovdanskim herojima i slavnom slovenskom junaku Gavrilu Principu.
 




 
 
photoFOTO GALERIJA