04.12.2018

Predstavljena knjiga Živadina Jovanovića „1244 – ključ mira u Evropi“



Promocija knjige „1244 – ključ mira u Evropi“, Živadina Jovanovića, diplomate i  nekadašnjeg ministra inostranih poslova Jugoslavije, u izdanju Srpske književne zadruge, održana je danas u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije. Centralni motiv za pisanje knjige bila je Rezolucija Saveta bezbednosti Organizacije ujedinjenih nacija 1244.  Mnogi analititčari su ovo delo opisali kao prilog pravu Srbije na Kosovo i Metohiju.

-Može li Evropa da se okrene sebi, da se osamostali od Amerike ili od bilo koga drugog, da više vodi računa o sebi, svojim interesima i svojoj budućnosti, o svojoj strategiji i ciljevima, a ne o tuđim. Može li Evropa braneći laži, prevare, licemerje, podvale, braneći separatizam i terorizam i njihove lidere, zastupajući njihove intrese da se okrene sebi. Evropa danas traži sebe. Ne zna gde su joj uzroci i izvori problema i da je još u magnovenju boreći se sa posledicama – rekao je Jovanović i dodao da Evropa više nije izvor, a ni izvoznik stabilnosti i da je zakoračila u period još većih muka.
O autoru i delu govorio je recezent general u penziji Radovan Radinović koji je za Jovanovića rekao da ponosno služi svojim drugovima, saborcima, svojoj generaciji i narodu.

-„1244 - ključ mira u Evorpi“ je dokument izvornih dokumenata o istorijskoj i političkoj situaciji Srbije na kraju 20. i početku 21. veka. To je prilog razumevanja i rešenja kosovskog pitanja – rekao je o knjizi glavni urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević.

Jedan od recenzenata je bio i prof. dr Mile Lompar, profesor na Filozofskom fakultetu beogradskog univeziteta koji je dodao da knjiga ima dokumentarni i politički karakter i da bi mogla biti rukovodno načelo srpske politike.

Delo predstavlja zbirku članaka intervjua i govora objavljenih u domaćim i stranim medijima u periodu od 1997. do septembra 2018. godine. Knjiga je podeljena u pet poglavlja: Vreme terorizma, Vreme agresije, Vreme iluzija, Vreme otrežnjenja i Prilozi.
 
 



 
photoFOTO GALERIJA