05.12.2018

Promocija knjige „Crnjanski – biografija jednog osećanja”



Povodom 125. godina od rođenja Miloša Crnjanskog danas je u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije promovisana originalna monografska studija „Crnjanski – biografija jednog osećanja”, autora prof. dr Mila Lompara. Izdavač tog dela, koje je na ovogodišnjem beogradskom sajmu knjiga proglašeno za izdavački poduhvat, jeste „Pravoslavna reč” iz Novog Sada. Promociju je svojim prisustvom uveličao Patrijarh srpski gospodin Irinej.

U bogato ilustrovanoj monografiji velikog formata, sa analitičkim tekstom, poezijom, slikama i crtežima, uokviren je naučni ogled Mila Lompara o Milošu Crnjanskom, „najvećim strancem srpske kulture”. O sadržaju monografije, a pre svega  o Crnjanskom, govorili su profesor dr Zoran Avramović, profesor dr Jovan Popov, autor monografije i izdavač Zoran Gutović, direktor „Pravoslavne reči”.

Profesor dr Jovan Popov, ugledni komparatista i profesor teorije književnosti, rekao je da bi se po naslovu knjige moglo naslutiti da se Lompar u svom delu „poduhvatio žanra biografije”, no, to očekivanje brzo biva razvejano, jer nije namera autora bila da rekonstruiše „celinu, vijugavog i trnovitog životnog puta Miloša Crnjanskog”. Onima koji faktografiju pretpostavljaju interpretaciji ponuđen je pri kraju knjige na dvadesetak stranica hronologije nagoveštaj takve čitalačke avanture.

 
–Umesto epskog narativa, Lompar ispisuje dramu piščeve unutrašnje biografije, nastojeći da osvetli presudne momente njegovog duhovnog i intelektualnog razvoja, a možda u prvom redu  njegovog socijalnog habitusa. Monografija o Crnjanskom komponovana je u 26 poglavlja, različitih po dužini, po temama koje se obrađuju, ponekad čak i po stilu koji varira, od književno-naučnog preko filozofskog do književno-umetničkog. Zasebno posmatrana neka od tih poglavlja, poput uvodnog i završnog, predstavljaju remek dela savremene srpske eseistike, pa bi se knjiga mogla čitati kao zbirka briljantnih ogleda u čijem se tematskom jezgru nalazi jedan čovek, ali uvek u relaciji sa drugima, mahom oponentima – kaže profesor dr Popov.

Crnjanski je svoja najznačajnija dela napisao u emigraciji od 1941-1965. godine.

–Kako je pisac uspeo da u tako nepovoljnim uslovima stvara svoja najznačajnija dela? – zapitao se profesor dr Zoran Avramović i dodao da je profesor dr Lompar na to pitanje odgovorio u tradiciji antičke filozofije: – Patnja pomaže mudrosti i stvaralaštvu.

Profesor dr Avramović je potom govorio o društvenom miljeu u kome je živeo veliki pisac i o njegovim političkim opredeljenjima i istakao:

– Crnjanski  se nije odrekao nacionalnog zavičaja i srpstva u vreme prve i druge jugoslovenske države. Ali i pored statusa marginalca, njegovo delo sija svom svojom vrednošću i snagom jezika u srpskoj i stranim kulturama. O tome svedoči Lomparov naučni ogled i široka recepcija književnog dela Miloša Crnjanskog.

Autor knjige profesor dr Milo Lompar ističe da je Crnjanski imao sposobnost uživljavanja u vreme. Napisao je naš najznačajniji istorijski roman „Seobe”, i najkosmopolitskiji roman, „Roman o Londonu”, koji je po njegovom mišljenju najreprezentativnije moderno delo, čije tragove i odjeke možemo pronaći danas u dnevnoj štampi, u različitim sadržajima migranata koji preplavljuju naš kontinent.

–Uhvatio je vektor vremena – istakao je profesor dr Lompar.

Program je vodila i delove iz monografije čitala naša dramska umetnica Ivana Žigon.
 
photoFOTO GALERIJA