14.12.2018

Promocija knjige „Medaljoni Rusije”



Knjiga „Medaljoni Rusije“ profesorke Violete Rašković Talović predstavljena je večeras u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije. Ova monografija objavljena je u izdanju Centra za strateške prognoze iz Beograda, a o njoj su na promociji pored autorke govorili i recenzent prof. dr Ilija Kajtez i prof. dr Miroslav Mladenović.
 
Ova studija analizira veze srpske i ruske duhovnosti, tradicije i kulture. Pored tekstova koji podrobno analiziraju dve kulture, knjiga obiluje fotografijama i putopisima iz raznih krajeva Rusije, a pruža osvrt i na najvažnija imena ruske istorije.

Centralni deo ove monografije čine intervjui sa ruskim intelektualcima, književnicima, političarima i rediteljima, među kojima su i predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin, balerina Maja Plisecka, mitropolit Ilarion i mnogi drugi.

Autorka jednako posvećeno govori i o životu običnog ruskog čoveka, te njegovim iskušenjima kroz brojne istorijske lomove.
 
Profesor Ilija Kajtez izlažući svoju recenziju naglasio je da nas autorka uvodi i zavodi Rusijom, zemljom koja se umetničkim biserima, dragim kamenjem i retkim draguljima okitila i zasjala u gotovo svim područjima ljudskog duha: kulture, stvaralaštva, vere, sporta, kosmonautike, nauke, graditeljstva, ali iznad svega duhovnosti. On je dodao da je ova knjiga nanovo izgradila „zlatni most“ ljubavi između dva bratska naroda i uplela u njegov luk svoj raskošni umetnički cvet u večni i večiti venac prijateljstva.
 
Profesor Miroslav Mladenović rekao je da je izučavanje Rusije naumorno skidanje slojeva kore, pri čemu su upornost i zalaganje onoga koji se u tom pravcu uputi najbitniji. U tom pravcu potrebno je upotrebiti više oblasti ljudskog uma, među kojima su u prvom redu naučni i filozofski aspekti, u čemu je prema njegovim rečima Violeta Rašković Talović „prodrla duboko“ u otkrivanju jednog beskrajnog sveta.
 
Sama autorka Violeta Rašković Talović istakla je pre svega zahvalnost svojim saradnicima i svima onima koji su omogućili da knjiga „Medaljoni Rusije“ bude objavljena, dodajući da se u pustolovinu pisanja ove knjige upustila podstaknuta susretom sa ruskom kulturom i tradicijom na svom putovanju u ovu zemlju. Ona je dodala da su se slike i reči koje je u svoje tekstove ugradila rađale kao odraz lepote na koju je nailazila.
 
Prisutni govornici saglasili su se da velika tema i tajna Rusije nije nimalo laka za odgonetanje, te je već tom činjenicom autorka ove knjige napravila veliki iskorak u svom radu, a na čitaocima ostaje da krenu putem otkrivanja Rusije kojim je i autorka knjige „Medaljoni Rusije“ krenula.
 
Ovu promociju u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije svojim nastupom upotpunili su i članovi „Hora Slavista“ sa Filološkog fakulteta u Beogradu koji su izveli nekoliko ruskih tradicionalnih pesama.

 
photoFOTO GALERIJA