10.01.2019

Predstavljena knjiga „Djeca pelen zvijezde“ Dušana Putice



Knjiga poezije „Djeca pelen zvijezde“ autora Dušana Putice predstavljena je večeras u Atrijumu Doma Vojske Srbije.
 
Moderator ove pesničke večeri bio je potpukovnik Veljko Bućković, a pored autora prisutnima se u ime izdavača obratio i sveštenik Aleksandar Ninković.
 
Potpukovnik Bućković, inače pesnikov drug iz Vojne gimnazije podsetio je na početku na reči Ive Andrića koji je jednom prilikom rekao da treba pisati tako da rečima bude tesno, a mislima prostrano, što je prema njegovim rečima Dušan Putica u svom delu i primenio.
 
U predgovoru knjige „Djeca pelen zvijezde“ Aleksandar Ninković beleži da jeDušan Putica “pesnik nošen životom, prokušan kroz vatru i vodu, na kamenu pustog postojanja, hranjen vazduhom dobrote.“ Prost trebinjski kamen, na kome je ponikao, koji sam za sebe ne ume da bude lep, ali koji u svojoj jednostavnosti kamenu pustaru pretvara u prizor neizmerne lepote, jednostavno je i njega, kao i mnoge pesnike pre njega naučio da od prostih, usamljenih reči slika prizore pred čijom lepotom i snagom staje dah, dodaje Ninković koji zaključuje „da taj kamen, kao i ta reč, nisu samo elementi kojima se slika, već sam život – izraz postojanja“.

Otac Aleksandar Ninković uputio je prisutne i u proces nastajanja ove knjige, podsetivši na određene činjenice iz pesnikovog života koje su uzrokovale ispisane redove.
 
Sam autor uz zahvalnost organizatorima ove pesničke večeri naglasio je da je ovo poezija iskustva i proživljenog u nemirnim ratnim vremenima koja je zajedno sa porodicom prošao. On je dodao da je pisanje za njega zapravo oslobađanje bola i osećaja nemoći uzrokovanog ovim periodom njegovog života. Uz prisećanje na neke od momenata iz njegovog života publika je mogla čuti i stihove koje su tom prilikom nastajali, a koje je pesnik pročitao.
 
Knjiga “Djeca pelen zvijezde“ zapravo je sabrana poezija Dušana Putice koju je pisao od gimnazijskih dana. U uvodu autor naglašava da su pesme složene nasumično „kao šareni kolač u koji je neka strašna ruka sipala so umesto šećera; pečen na vatri koja je svima nama ostavila ožiljke, koji još traju, bole i govore“. Uz štampane pesme priložene su i fotografije pesnikovog rukopisa, uz pomoć kojih čitaoci imaju uvid u sam način nastajanja ovih stihova.
 
Dušan Putica rođen je u Dubrovniku 1964. godine, iako je njegov život najviše vezan za Trebinje. U obližnjem Humu završio je osnovnu školu, a potom Vojnu gimnaziju u Beogradu i Vazduhoplovnu tehničku vojnu akademiju u Sarajevu. Prethodno je objavio roman „Kapetanova gora“, 2009. godine.
 
U muzičkom delu programa, koji je upotpunio ovo poetsko veče, nastupile su Irina Kolarević, alt i Mina Radivojević, mecosopran u duetu, uz klavirsku pratnju Zdenka Radete, kao i devetogodišnjeg violiniste Davida Stefanovića.
 
photoFOTO GALERIJA