23.01.2019

Svečani prijem za saradnike i penzionere Medija centra „Odbrana”



Okupljanjem saradnika i penzionera u Domu Vojske Srbije danas je obeležen Dan Medija centra „Odbrana”. Bila je to prilika se podseti na 140 godina srpske vojne štampe, na datum kad je 1879. godine izašao prvi broj glasila srpske vojske – list „Ratnik”, čiju tradiciju nastavlja magazin „Odbrana”.

O radu u protekloj godini i planovima za budućnost govorio je pukovnik Stevica Karapandžin, direktor te ustanove Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

- Sumirajući rezultate obeležavanja veka od pobede u Velikom ratu, s ponosom ističemo da smo tokom prethodne četiri godine učinili mnogo na obnavljanju sećanja na ono što se zaboraviti ne sme. Posvetili smo 112 događaja ovoj slavnoj epopeji srpske države i vojske- istakao je Karapandžin i na pomenuo da su na tu temu objavljene 43 knjige, od kojih 10 rukopisa koji su osam decenija bili zarobljeni po arhivima, a od neprocenjivog su značaja za istoriografiju.

-Tu nije samo reč o saopštavanju istine o vremenima herojstva i nezabeleženog patriotizma, već i o borbi protiv revizije istorije, ali i o ukazivanju na potrebu da se vrednosti koje su nam ostavili stari ratnici, ugrade u identitet savremene Vojske Srbije – rekao je direktor MC „Odbrana”.

Karapandžin  je potom, jezikom brojki,  naznačio doprinos rada Medija centra „Odbrana” i dodao da je lane izašlo 18 brojeva magazina „Odbrana”, štampano 15 priloga i  šest „Arsenala”. Novinari i fotoreporteri tog magazina medijski su ispratili 1.257 događaja u sistemu odbrane. Objavljeno je 116 knjiga i časopisa i izrađeno gotovo 200 grafičkih proizvoda za potrebe više od 100 aktivnosti sistema odbrane. U Domu Vojske Srbije organizovano je 287 događaja, 23 izložbe u njegovim galerijama i promocije izdanja te ustanove, a kao novina bile su književne večeri. Ostaće zabeleženo da je MC „Odbrana” prošle godine na 63. beogradskom sajmu knjiga imao jedan od najuspešnijih nastupa od osnivanja ustanove.

Na kraju svečanog skupa uručene su stimulativne mere i nagrade pripadnicima MC „Odbrana” i dodeljene zahvalnice pojedincima i ustanovama sa kojima  je MC „Odbrana” uspešno sarađivao. Od pojedinaca to su potpukovnik dr Dalibor Denda, Branko Bogdanović, dr Dušanka Mandić, admiral Boško Antić, Nikola Kusovac, Vera Grujić,  Radivoje Bojović, Nikola Stojčević, a među ustanovama su VFC „Zastava film”, UA MO „Stanislav Binički”, Vojna štamparija, Vojno pravobranilaštvo i Vojnogeografski institut.
 
photoFOTO GALERIJA