24.01.2019

Promocija knjige „Kina u Evropi”



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije večeras je predstavljena knjiga „Kina u Evropi“ autora dr Sanje Arežine.
Studija koja za cilj ima pre svega ekonomsku analizu kineskog uticaja u Evropi objavljena je na srpskom u izdanju Službenog glasnika, kao i na kineskom jeziku u izdanju Instituta za evropske studije.

O ovom pažnje vrednom izdavačkom poduhvatu pored autroke večeras su govorili i profesor Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine Republike Srbije, te profesori Slobodan Unković, bivši ambasador SR Jugoslavije u Kini i Radosav Pušić, direktor Instituta Konfucije.

Profesor Marinković istakao je da ova knjiga u 5 vrlo bitnih poglavlja može pomoći našim stručnjacima zaduženim za saradnju sa kineskim kolegama u budućim pregovorima u različitim privrednim i kulturnim oblastima. On je dodao da se analizom kineske spoljne politike umnogome analizira i današnja globalna politička pozicija velikih sila, ali naglasio i dosadašnje kineske investicije u našoj zemlji, kao i one čija se realizacija tek očekuje. U tom kontekstu podvukao je neophodnost daljeg poboljšanja međusobne saradnje dveju zemalja. Potpredsednik Skupštine Republike Srbije na kraju je istakao da autorka dobro metodički postavlja stvari, jasno definiše ključne pojmove vezane za temu kojom se bavi.

Bivši ambasador SR Jugoslavije u Kini Slobodan Unković rekao je da je ovo knjiga o Kini, ali pre svega knjiga o tome kako da živimo bolje.

S druge strane direktor Instituta Konfucije profesor Radosav Pušić naglasio je da je ovakva knjiga našoj zemlji decenijama nedostajala, te da je njenom pojavom zapravo upotpunjena jedna rupa u poznavanju Kine danas. On je naveo i glavne odlike delovanja kineske spoljne politike, koje su postavljene na dijalogu i jednoj prirodi koja odgovara bogatoj kineskoj tradiciji, a ona se tiče ne mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.
 
Sama autorka izrazila je zahvalnost prisutnima izrazila je nadu da će njen rad na istraživanju kineske ekonomije i spoljne politike uopšte biti na korist svima koji su za ovu temu zainteresovani.Uz osvrt na svoje početke u proučavanju Kine Sanja Arežina je naglasila da ove knjige verovatno ne bi bilo da nije bilo svesrdne podrške profesora Predraga Simića, njenog mentora i dugogodišnjeg proučavaoca kineskog političkog sistema, koji je preminuo 2015. godine.
 
Govornici su se saglasili da studija „Kina u Evropi“ pored svojih naučnih kvaliteta zapravo može da se čita i kao zanimljivo štivo za upoznavanje kineske kulture.
 
Autorka daje kompletan uvid u kineske investicije namenjene evropskim državama. Knjiga pored toga služi kao polazišna tačka u tumačenju određenih momenata u saradnji Kine i evropskih zemalja u prošlosti, kao što može biti vodič za sagledavanje budućih ekonomskih poteza Vlada ovih zemalja.

Sanja Arežina posebno analizira neke od projekata koji su bitni u ekonomskoj saradnji, kao što je Inicijativa „Jedan pojas, jedan put“, a sve to u cilju približavanja bitnih aspekata ove saradnje kako bi se lakše razumela priroda odnosa najmnogoljudnije zemlje na svetu i evidentno rasteće ekonomije i evropskih zemalja koje se nalaze u različitim fazama ekonomskog razvoja.

Prisutni govornici osvrnuli su se i na specijalne političke i ekonomske veze Beograda i Pekinga, te kroz ovu saradnju analizirali prirodu kineske spoljne politike.
 
Ovim povodom u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije upriličena je i izložba kineske kulturne baštine, koja je realizovana uz podršku Ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji.
photoFOTO GALERIJA