29.01.2019

Predstavljena knjiga „Veliki rat - zapisano je u kamenu“



Promocija knjige „Veliki rat - zapisano u kamenu“, autora Branka Bogdanovića, a u izdanju Medija centara „Odbrana“, održana je danas u atrijumu Doma Vojske Srbije. U knjizi su kroz skoro 400 ratna memorijala i približno 600 ilustaricja hronoški prikazani događaji iz Prvog svetskog rata koji je odneo više od milion života u Srbiji. Publicista, istraživač, ali i autor više desetina dela, Branko Bogdanović je želeo  da vidi koliko je u materijalnom, a koliko je ostalo u sećanju današnjim generacijama na borce iz Velikog rata.

Osnovna ideja mi je bila da zabeležim sva spomen-obeležja koja su podigle porodice i ratni drugovi poginulih boraca u vreme rata, jer ona odaju najveće emocije – rekao je Bogdanović i dodao da je motiv za pisanje knjige pronašao u svom delu „Braća po oružje“.

O knjizi je govorio i direktor Instituta za noviju istoriju dr Mile Bjelajac koji je istakao da delo „Veliki rat - zapisano u kamenu“ neguje građansku pristojnost prema našim precima. 

Ova knjiga je važna i za istoričare i za opštu kulturu. Ona pored naših boraca govori podjednako i o žrtvama saveznika, ali i o grobljima koja su Srbi podizali neprijateljskim vojnicima – rekao je Bjelajac i istakao da ovakve knjige podižu kulturu sećanja.

U knjizi „Veliki rat - zapisano u vremenu“ su na 560 strana opisani ratni memorijali koji su podignuti u čast žrtvama koje je Srbija podnela u Velikom ratu, pri čemu se pratio istorijski kontekst.
 
photoFOTO GALERIJA