30.01.2019

Održana promocija knjige „Bolnica Stobart” i stručno vođenje kroz izložbu



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije, juče je povodom izložbe „Bolnica Stobart – Kragujevac 1915.” održana promocija knjige „Bolnica Stobart”,koja sadrži svedočanstvo Monike Stenli, Mejber Dirmer i Oliv Oldridž članica osoblja.​
Knjigu su nam predstavili priređivač i autorka izložbe Tatjana Janković i recenzent izložbe Dejan Ristić. Janković je ukazala na različitost formi ova tri svedočanstva, kao i na sličnosti u zapažanjima Britanki koje se tiču osobenosti srpskih vojnika i srpskog naroda uopšte. Vrativši se u Veliku Britaniju, članice misije Stobart su tokom 1916. na osnovu svojih beleški objavile knjige, koje su imale za cilj da promene sliku o Srbima i da podstaknu na dalju pomoć Srbiji. Istoričar Dejan Ristić skrenuo je pažnju na važnost istraživačkog rada koji je rezultirao ovom izložbom i knjigom i na neophodnost da se nastavi sa istraživanjem na temu Prvog svetskog rata na našim prostorima.
Nakon promocija  knjige publika je bila u prilici da se kroz autorsko vođenje Tatjane Janković upozna i sa izložbom koja je otvorena do 2. februara 2019. godine.