08.02.2019

Održana promocija knjige „Nebeske heroine sveta“



Promocija knjige autorke prof. Radmile Tonković, „Nebeske heroine sveta“, održana je danas u Atrijumu Doma Vosjke Srbije. Delo predstavlja jedinstvenu enciklopediju u kojoj se nalazi više od dve hiljade biografija žena letača sveta koje su obogaćene footgrafijama.

O knjizi i autoru govorio je filozof i pesnik Božidar Glogovac, koji nije krio svoju zadivljenost prema jedinstvenoj monografiji.

-Radmila je pisala o herojskim lepoticama neba, a među njima se može i ona svrstati jer je ovom knjigom postala slavna. Ona je jedina žena koja je odlikovana počasnim paradnim oficirskim bodežom vazuhoplovstva. Ovim delom, podigla je svojevrsan spomenik nebeskim herionama sveta među kojima su i naše Srpkinje – rekao je Glogovac.

Svoj utisak o delu dao je i vazduhoplovni inženjer prof. dr Dragoljub Živković koji je o jedinstvenoj encikolopediji imao samo reči hvale i koji smatra da je autorka ovim delom afirmisala ženski rod i dovela ga u ravan sa muškarcima, a možda i iznad njih.

- Vazduhoplovstvo bi terbalo Radmili da podigne najveći spomenik, jer je ona podigla najveći spomenik vazduhoplovstvu. Ona je pomoću laganog, pitkog i lepog stila napravila najveće remek delo u kom je žene stavila u temelj. Ona nam je pokazala da je žena najveće blago ljudskog roda. Knjiga zaslužuje najveći ugled, poštovanje i priznanje – rekao je bivši pilot i istakao da do sada nije pisustvovao poučnijoj i značajnijoj promociji od ove u kojoj se nalaze biografije nebeskih heroina sveta.

O ruskim avijatičarima govorila je filozof i publicista prof. dr Biljana Živković, koja je istakla da je Radmila sjajan stvaralac koja je iznedrila značajna dela.

- Prva ruska avijatičarka bila je Lidija Zvereva koja je polažući ispit na avionu upisala pet osmica na nebu. Ruskinja je takođe bila i prvi ženski vojni pilot u svetu. One su bile i prve žene ratnice neba – rekla je Biljana ističući da je ovo znanje stekla iz knjige „Nebeske heroine sveta“.Zaključnu reč o delu i radu na njoj dala je autor Radmila Tonković, koja je ujedno i prva žena vazduhoplovni novinar, dobitnica brojnih priznanja kako kod nas, tako i u svetu.

Ukratko, žena čija je biografija prepuna uspeha i koja je iza sebe ostavila knjige od izuzetnog značaja.

-U ovoj knjizi, koju sam pisala deset godina, želela sam da izvučem ženu iz svih mesta koja su joj  namenjena. Nigde na svetu, žena nije zabeležena onako kako joj pripada. Beležene su samo kao majke, supruge, sestre. Svim njenim uspesima doprinosili su i muškarci koji su stvarali letelice, konstruisali i gradili aerodrome, pa ni njih nisam izostavila. Ova knjiga predstavlja zbirku svih značajnih žena i muškaraca u vazduhoplovstvu. Želela sam da istaknem i naše ljude koji su značajni u svetskom vazduhoplovstvu kao što je Ognjeslav Kostović – rekla je autorka ovog kultnog dela Radmila Tonković, ističući da je celu planetu sama obišla radeći na ovoj knjizi koja predstavlja njeno životno delo. Knjiga je prevedena najpre na ruski jezik i prihvaćena je kao udžbenik u tehničkim školama i na vazduhoplovnim akademija u Ruskoj Federaciji. Uskoro će biti prevedena i na engleski.
 
 
photoFOTO GALERIJA