13.02.2019

Održana promocija zbornika „Dobrovoljci u Velikom ratu“



Tematski zbornik radova „Dobrovoljci u Velikom ratu 1914-1918“, u izdanju Istorijskog  instituta,  Instituta za strategijska istraživanja u Beogradu i Matice srpske iz Novog Sada, promovisan je danas u Atrijumu Doma Vojske Srbije. O delu su govorili urednici zbornika – direktor Istorijskog instituta u Beogradu dr Srđan Rudić, generalni sekretar Matice srpske i profesor Filozofskog faktulteta u Novom Sadu profesor  doktor Đorđe Đurić i potpukovnik doktor Dalibor Denda, naučni saradnik Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane MO RS.

Promociju je otvorio doktor Srđan Rudić koji je istakao da su ovim zbornikom autori želeli da daju svoj doprinos kada je u pitanju tema dobrovoljaca u Velikom ratu nadajući se da su oragnizovanjem naučnih skupova i objavljivanjem zbornika to i ostvarili.

-Osim ovog zbornika, Istorijski institut i Institut za strategijska istraživanja su zajedno organizovala tri naučna skupa iz kojih su do sada proizašla dva dela koja su posvećena Balkanskim ratovima. Osim ovih kolektivnih aktivnosti, iz Istorijskog instituta su izašle dve knjige koje su posvećene ovom periodu. Dobrovoljcima se najčešće smatraju lica koja su svojom voljom otišla u rat. Ne podrazumevaju samo lica pod oružjem, već i lekari i ostali koja su na službi – rekao je Rudić.

O strukturi i sadržaju zbornika, ispred Matice srpske obratio se profesor doktor Đorđe Đurić, koji smatra da je za društvo značajno što je obeležen jubilej 100 godina od velikog rata, radi razumevanja prošlosti i podsticanja zainteresovanih da se više bave ovom temom. U zborniku, koji je neka pitanja obradio, ali neka i otvorio, zabeleženo je 27 radova podeljenih u pet celina koje obuhvataju različite teme.

O ruskim dobrovoljcima pisao je potpukovnik Dalibor Denda, koji je u zborniku opisao i rusko-srpsku saradnju. Zanimljiv je podatak da je među medicinskim osobljem bilo oko 35 odsto ruskih dobrovoljaca. 

-Ta tema u srpskoj istoriografiji nije nepoznata. Prvi radovi se javljaju neporedno posle ratova u listu „Ratnik“ čiji su autori vojna lica, a neretko i učesnici rata. Jedna od prvih tema kojom se Institut bavio je tema vezana za dobrovoljce. Ovo je prvi međunarodni zbornik posle 1996. godine – rekao je potpukovnik ističući da su želeli da istaknu teme koje  nisu zavređivale mnogo pažnje u ranijim istraživanjima.
Delo predstavlja skup radova koji su predstavljeni na naučnom skupu održanom od 18. do 20. oktobra 2016. godine u Domu Vojske Srbije.